Somrig tårta med jordgubbsmousse och lavendelmousse
Ingredienser
Vaniljbotten
- 840 g vetemjöl
- 2 msk bakpulver
- 1 tsk salt
- 450 g smör, rumstempererat
- 450 g strösocker
- 8 ägg, rumsvarma
- 2 tsk vaniljextrakt
- 490 g champagne (eller mousserande vin)
- pastafärg lila, blå, turkos
Lavendelmousse
- 2 msk torkad lavendel
- 1 dl strösocker
- 3 msk vatten
- 6 blad gelatin
- 6 dl vispgrädde
- 1 tsk lila pastafärg
Jordgubbsmousse
- 240 g jordgubbspuré
- 6 gelatinblad, blötlagda
- 240 g turkisk yoghurt
- 130 g färskost
- 160 g strösocker
- 600 g vispgrädde
Marängsmörkräm
- 300 g äggvita
- 400 g strösocker
- 1 tsk salt
- 900 g smör, rumstempererat
- 1 tsk vaniljextrakt
- 1 tsk lila pastafärg
Montering
- jordgubbar
- champagne
- fondant