Köp färsk skinka med nät, så behåller den formen fint medan den tillagas. Blomkålsbuketter, ärter och morötter är klassiska tillbehör.
Ingredienser
ca 1,3 kg färsk benfri skinka
salt
peppar
ca 1 tsk malen ingefära
Sås:
3 dl steksky
1-2 dl grädde
2 msk vetemjöl
1 tsk tomatpuré
Gör så här
Värm ugnen till 175°. Gnid in köttet runtom med kryddorna. Lägg det i en stor ugnsform och sätt i en köttermometer. Stek på falsen under mitten tills termometern visar 75°. Ta upp köttet, linda in det i folie och låt det vila en stund.
Lös upp skyn som har bildats i formen med ca 3 dl hett vatten. Sila ner den i en kastrull. Koka upp och red med mjölet utrört i grädden. Koka såsen 10 minuter. Rör ner tomatpuré och smaka av med salt och peppar.
Skiva köttet och skeda över lite av såsen. Servera med valfria tillbehör.