Smörgåstårta med klassiska smaker på nytt sätt i form av snygg rulltårta.
Ingredienser
Botten
8 ägg
24 g strösocker (2 msk)
1 tsk salt
120 g vetemjöl (2 dl)
4 msk smör, smält (till pensling av bakplåtspapper)
Färskostkräm
600 g färskost
600 g crème fraîche (6 dl)
salt
peppar
Fyllning 1
5 ägg, hårdkokta
0,5 dl dill
kaviar
majonnäs
Fyllning 2
200 g rökt picnicbog
1 dl inlagd gurka
1-2 äpplen
1 purjolök
1-2 tsk senap
Dekoration
12 skivor ost (Herrgård mild)
12 skivor rökt skinka
ärtskott
körsbärstomater
0,25 gurka
1 apelsin
röda vindruvor
Gör så här
Bottnar
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela äggen och lägg äggvitor i en bunke och äggulor i en annan bunke.
Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp.
Tillsätt strösocker och salt till äggulorna. Vispa ihop till en jämn smet för hand.
Vänd sedan ner äggulesmeten i äggvitesmeten till en jämn smet.
Sikta i mjölet och vänd ihop till en jämn smet med slickepott.
Täck två långpannor med bakplåtspapper och pensla med smöret.
Häll sedan på lika delar smet på varje plåt och stryk ut med en palett.
Grädda bottnarna i 10-12 minuter. Låt svalna.
Färskostkräm
Vispa ihop alla ingredienser till en fastare kräm.
Fyllning 1
Hacka äggen och blanda med hackad persilja och ¼ av färskostkrämen.
Bred ut fyllningen över ena botten och rulla ihop till en tight rulle.
Fyllning 2
Riv picnicbogen på ett rivjärn eller finstrimla.
Hacka gurka och äpple i mindre bitar.
Skölj purjolöken noga och strimla till tunna bitar.
Blanda allt med halva färskostkrämen. Bre ut fyllningen på nästa botten och lägg den redan rullade botten på. Rulla tillsammans ihop som en dubbel rulle.
Lägg upp på en bricka och spackla resten av fyllningen runt hela tårtan.
Dekorera enligt bilden eller efter eget tycke och smak.