Soppa med blåmusslor och rotfrukter

koket.se
Soppa med blåmusslor och rotfrukter
Foto: TV4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Soppa med blåmusslor och rotfrukter

12 ingredienser

30 min

En värmande soppa med blåmusslor och rotfrukter är alltid välkommet som helgmiddag.

Vintips:
Mezzacorona Muller Thurgau

Art 200866

Se Fredrik Eriksson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 1 bit rotselleri
  • 2 morötter (små)
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 kg blåmusslor, tvättade (odlade svenska)
  • 37,5 dl vitt vin
  • 1 knippe dill
  • 2 dl grädde
  • salt
  • cayennepeppar
  • 0,5 citron

Gör så här

  1. Tärna lök, rotselleri och morötter i storleken ”pytt i panna”.
  2. Skiva vitlöken.
  3. Fräs bitarna i olivolja.
  4. Tillsätt blåmusslorna och sedan vitt vin. Låt koka upp i ca 1 minut så att blåmusslorna öppnar sig.
  5. Fiska upp musslorna och grönsakerna i en sil.
  6. Plocka musslorna ur skalen och släng skalen.
  7. Spara grönsakerna.
  8. Hacka dill och blanda med rotfrukterna (lägg undan lite till garnering).
  9. Koka upp musselbuljongen, tillsätt grädde och koka upp. Smaksätt med salt, lite cayennepeppar och eventuellt lite citronsaft för syra. Mixa luftigt.
  10. Lägg grönsakerna i skålar och servera soppan framför gästen från en kanna.