Choklad- och macarontårta

Choklad- och macarontårta
Foto: Jonas Norén

Choklad- och macarontårta

Av: Sören Resare

Från: Nyhetsmorgon

21 ingredienser

Konditor Sören Resares recept ger två tårtor med 8-10 bitar vardera.

Ingredienser

*Italiensk maräng

  • 250 g strösocker
  • 65 g vatten
  • 90 g äggvita

Macaronsmet

  • 250 g mandelmjöl
  • 250 g florsocker
  • 90 g äggvita
  • färg, chokladbrun
  • 310 g italiensk maräng

Hallonkompott

  • 120 g hallonpuré
  • 100 g frysta hallon
  • 30 g strösocker
  • 4 g pektin

Mousse

  • 335 g vispgrädde
  • 335 g Valrhona mörk choklad 56 %
  • 1 gelatinblad
  • 270 g vispgrädde, löst vispad

Kakaogelé

  • 125 g vispgrädde
  • 140 g vatten
  • 180 g strösocker
  • 60 g Valrhona kakao 100 %
  • 3 gelatinblad

Gör så här

Italiensk maräng

  1. Vispa äggvitorna till fluffigt skum. Koka socker och vatten till 118 grader. Häll den heta sockerlagen över äggvitorna under vispning. Fortsätt att vispa tills marängen svalnat.

Macaronbotten

  1. Sikta ihop mandelmjöl och florsocker. Blanda ned äggvita och tillsätt färg. # Vänd ner italiensk maräng. Spritsa två bottnar vardera 18 cm i diameter och av resten små macarons till garnering av tårtans
  2. kanter. Bakas i 160 grader i 7 minuter sedan vädra i 5-7 minuter.#

Hallonkompott

  1. Värm hallon och hallonpuré till ca 40 grader, blanda pektin med strösocker och tillsätt. Koka upp och låt sedan svalna, ställ kallt i kylen några timmar.##

Mousse

  1. Lägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp grädden och slå över den smälta chokladen, krama ur gelatinet och rör ner i chokladblandningen och låt svalna till 30-35 grader. Vänd ner den löst vispade grädden.#

Kakaogelé

  1. Lägg gelatinet i kallt vatten, koka övriga ingredienser till 104 grader, tillsätt gelatin och mixa till en slät ganache, plasta in och låt svalna.#

Montering

  1. Ställ upp två anslagsringar 20 cm i diameter med plast på insidan. Lägg i macaron botten och bred ut hallonkompotten på båda bottnarna. Fyll sedan ringen med moussé och stryk jämt med kanten. Ställ i frys att stela några timmar.
  2. Värm kakaogelé och ta fram tårtorna, häll gelé över hela tårtan och garnera med macarons och valfri garnering.