Sotad tonfisk med romesco och briochekrutonger

Sotad tonfisk med romesco och briochekrutonger
Foto: TV4
Filip Lamprecht
Filip Lamprecht

Sotad tonfisk med romesco och briochekrutonger

Av: Filip Lamprecht

Från: Sveriges mästerkock VIP

23 ingredienser

1 h

Varmrätt med snabbt stekt tonfisk på en bädd av sallad vänd i brynt smör serverad med romesco, ratatouille och krutonger på briochebröd.

Ingredienser

portioner
  • 600 g färsk tonfisk
  • 100 g smör
  • 0,5 frissésallad (eller annan sallad)
  • 1 msk balsamvinäger

Ratatouille

  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 1 gul lök
  • 2 tomater
  • 2 paprikor (valfri färg)

Romesco

  • 1 röd paprika
  • 50 g skållad mandel
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk färsk persilja
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 1-2 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl pankoströbröd
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1-1,5 dl olivolja
  • cayennepeppar (om man vill ha lite hetta)
  • salt
  • peppar

Briochekrutonger

  • 2 skivor briochebröd
  • olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på högsta värmen och grillfunktion.
  2. Skär aubergine och zucchini i 3 cm stora tärningar (eller välj den storlek du önskar på grönsakerna i din ratatouille).
  3. Skala och hacka gul lök. Dela och kärna ur paprikan (den som ska vara till ratatouillen). Skär den och tomaten i mindre bitar, ungefär lika stora som aubergine och zucchini.
  4. När ugnen nått temperatur så lägg in 1 paprika (den till romescon) på en plåt högst upp i ugnen. Låt den bli helt svart, håll koll och vänd så att även andra sidan blir sotad.
  5. Börja svetta auberginen i rikligt med olivolja några minuter i en stor panna eller kastrull. Tillsätt därefter zucchinin, detta för att auberginen tar lite längre tid att bli klar.
  6. Gå sedan i med tomater, lök och paprika.
  7. När paprikan i ugnen är sotad, ta ut den försiktigt och lägg på en skärbräda. ”Skala” paprikan genom att skrapa med en kniv så allt svart skal är borta. Sänk ugnen till 180 grader.
  8. Lägg mandlarna på en plåt och rosta i ugnen ca 10 minuter.
  9. Lägg de rostade mandlarna i en blender och mixa dem grovt. Kör inte för mycket, bitar är gott! Lägg i den rostade och skalade paprikan, en hackad vitlöksklyfta, tomatpuré, hackad persilja, vinäger, panko och rökt paprikapulver. Mixa och häll under fortsatt mixning i olivoljan. Börja med en mindre mängd olivolja och justera mängd efter önskad konsistens. Smaka av med salt, peppar och cayenne efter smak. Kanske behövs
  10. Ställ romescon åt sidan och håll ratatouillen varm på låg värme.
  11. Bryn smöret i en liten kastrull på medelvärme under omrörning. Det ska bli lätt brunt i färgen och få en nötig och kolaaktig doft. Ställ åt sidan.
  12. Hacka briochebröd eller vanligt vitt bröd i 1-2 cm stora tärningar. Stek i panna med lite olivolja snabbt tills de börjar få färg. Lägg sedan på bakplåt och rosta kort i ugnen tills de är knapriga.
  13. Sätt en gjutjärnspanna på högsta högsta temperatur och vänta tills pannan helst ryker lite.
  14. Förbered tonfisken med att torka av all vätska och salta bara precis innan fisken läggs i pannan.
  15. Stek tonfisken max 20 sekunder på varje sida, den ska bara få sotad yta.
  16. Medan fisken vilar, vänd snabbt runt salladen i det brynta smöret tillsammans med balsamvinägern. Lägg sedan upp romesco, ratatouille och krutonger på tallrikar.
  17. Skär tonfisken i 1 cm tjocka skivor. Lägg dem snyggt på salladsbädden.
  18. Toppa med flingsalt och nymalen peppar. Servera genast!