Sötpotatisbrownie på 4 ingredienser

NYHET
Sötpotatisbrownie på 4 ingredienser
Foto: Lina Adamo

Sötpotatisbrownie på 4 ingredienser

Av: Elin Oresten

Från: Nyhetsmorgon

5 ingredienser

35 min

"Här har vi ett riktigt lyxigt mellanmål eller fika. Ingen kan tro att dessa brownies innehåller en grönsak (sötpotatis) – men det gör de!" /Elin Oresten

Ingredienser

portioner
  • ca 650 g sötpotatis [5 dl puré]
  • 8 färska dadlar, urkärnade
  • 2 dl nötsmör (t.ex. jordnötssmör, gärna utan tillsatt socker och salt)
  • 2 msk kakao
  • mörk choklad (valfritt, kan adderas för extra lyxig brownie)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skala och skär sötpotatisen i tunna skivor. Mikra den på full effekt i 5–10 minuter, tills den är mjuk. Mixa den sedan till en puré tillsammans med dadlarna.
  3. Rör ner nötsmör och kakao i sötpotatisblandningen.
  4. Fördela smeten i ett jämnt lager i en ugnsform (ca 20 x 30 cm) med bakplåtspapper. Toppa eventuellt med hackad choklad.
  5. Baka i ugnen i ca 20 minuter, eller tills brownien stelnat. Den kan dock vara lite kladdig inuti.

Åldersanpassning:

  • 6–9 månader:
    Skär brownien i långa bitar (ca 3 x 6 cm). Om den är väldigt kladdig kan den orsaka lite mer kväljningar än vanligt.

  • 9*–12 månader:
    Skär brownien i små munsbitar (ca 1 x 1 cm). Om den är väldigt kladdig kan den orsaka lite mer kväljningar än vanligt.
    12 månader och uppåt:
    Skär brownien i små munsbitar eller servera den i rutor (ca 3 x 3 cm) beroende på vad som passar barnet bäst.

  • När barnet utvecklat ett pincettgrepp