Bataatis macaan iyo qudrat la shiilay är en syrlig, söt och riktigt het sötpotatisröra som toppas med stekta grönsaker. Khadija serverar sitt recept på ett fluffigt majsbröd.
Skala sötpotatisen och skära den i 2 x 2 cm stora bitar. Koka i lättsaltat vatten i 15–20 minuter. Sila av och låt vattnet rinna av ordentligt.
Skala och finhacka rödlöken. Hacka tomater, chili, salladslök och koriander.
Mosa den kokta sötpotatisen lite grovt med en potatisstöt och tillsätt alla övriga ingredienser. Smaka av salt och peppar.
Grönsaker
Medan röran står och gottar till sig tillagas de stekta grönsakerna. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala potatis och morötter och skär dem i tunna stavar. Strimla paprikorna.
Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök och vitlök i några minuter. Lägg i potatis och morötter och fräs under omrörning i 2 minuter. Tillsätt paprikan, smula ner buljongtärningen och häll i vatten. Lägg på locket och låt små koka tills grönsaksaker är mjuka.
Toppa med hackade koriander.
Bröd
Värm vattnet till 37 °C (fingervarmt). Blanda alla torra ingredienser i en skål, tillsätt vattnet lite i taget och blanda ordentligt tills smeten går ihop. Låt jäsa 30 minuter.
Hetta upp en torr stekpanna till medelvärme. Häll i 1 dl smet och lägg på ett lock. När brödet har fått fin färg på undersidan, penslar du ovansidan med olja och vänder på brödet och steker andra sidan. Fortsätt på samma sätt tills smeten är slut.
Servera sötpotatisröran tillsammans med grönsaker och muufo