Spagetti och köttfärssås MSG-style!

NYHET
Spagetti och köttfärssås MSG-style!
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Spagetti och köttfärssås MSG-style!

19 ingredienser

30 min

Emil kommer inte bara visa dig hur man lagar en pasta bolo… med morot i. Nej, han kommer inte bara visa dig hur man lagar en pasta bolo… med selleri i. Nej, han kommer även visa dig hur man lagar en pasta bolo… med den omtalade ingrediensen i, varje kocks största hemlighet, umami-smaksättaren MSG!

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 500 g nötfärs
  • 2 msk olivolja
  • 3 selleristjälkar
  • 3 morötter
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk oxfond
  • 1-2 msk japansk soja
  • 2 tsk färsk oregano, hackad
  • 2 tsk MSG
  • 1 msk strösocker
  • salt
  • svartpeppar
  • 500 g pappardelle
  • parmesanost
  • färsk basilika

Gör så här

  1. Ta fram en stor gryta och stek nötfärsen på medelhög värme i olivolja tills den fått fin färg. Ta upp den och lägg i en skål bredvid.
  2. Finhacka selleri, morot, lök och vitlök. Fräs i olivolja på medelhög värme i grytan tills grönsakerna börjar blir glansiga.
  3. Häll tillbaka nötfärsen och blanda runt.
  4. Putta undan innehållet så att det blir ett hål i mitten av grytan. Där pressar du ner tomatpurén. (Den ska nämligen fräsas för sig själv en kort stund för att bli av med en viss metallisk smak som den kan ha).
  5. Häll i krossade tomater, oxfond och soja. Späd eventuellt med lite vatten. Låt koka upp och sänk värmen.
  6. Krydda med oregano och MSG (om du har det hemma). Ha i lite socker, detta förhöjer smaken från tomaterna.
  7. Låt puttra i ungefär en halvtimme och smaka sedan av med salt och peppar.
  8. När köttfärssåsen börjar bli klar så koka pastan enligt instruktionerna på paketet.
  9. Servera köttfärssåsen med pastan och toppa med riven parmesan och färsk basilika.