Receptet är ur boken Grönsaker A-Ö av Paul Svensson. Ta vara på råvarorna som är i säsong och laga denna fräscha rätt med sparris, ärtor och frasigt bröd.
Ingredienser
150 g gröna ärtor, tinade
1 kruka dragon
2 msk olivolja
1-16 gröna sparrisar
2 tomater
1 lök, färsk
10 ramslökar (eller 1 klyfta vitlök)
2 msk champagnevinäger
3 msk olivolja
salt
svartpeppar, nymalen
Vitlöksstekt bröd
4 dl bröd, dagsgammalt och mixat (eller rivet i bitar)
ca 2 msk smör
salt
svartpeppar, nymalen
1 klyfta vitlök
Gör så här
Mixa ärterna i kannmixer tillsammans med dragon, olja, salt och peppar till en slät kräm. Sila.
Koka upp saltat vatten (2 msk salt per liter vatten). Bryt av ändbiten på sparrisarna om de inte är alldeles nyskördade. Lägg
sparrisarna i det kokande vattnet, lägg på ett lock och koka i 2–3 minuter.
Häll av vattnet och kyl ner sparrisarna direkt i iskallt vatten för att behålla fräschör, färg och smak (de kan värmas vid servering om så önskas).
Tärna tomaterna och finhacka löken. Strimla ramslöken (eller skala och finhacka vitlöken). Blanda tomat, lök och ramslök (eller vitlök) med vinäger och olja. Smaka av med salt och peppar.
Lägg en bädd av ärt- och dragonkräm på en tallrik. Fördela sparrisarna ovanpå och toppa med knaprigt bröd (se recept nedan) och servera direkt.
Vitlöksstekt bröd
Stek brödsmulorna i smör, salt och peppar i en stekpanna.
Skala och riv ner vitlöken och låt blandningen bli gyllenbrun.