Spenatgröt med ricotta

Spenatgröt med ricotta
Foto: Lennart Weibull

Spenatgröt med ricotta

16 ingredienser

30 min

Spenat och ricotta är en klassiker. Ofta i pasta rätter, nu även i gröt. Det går bra att använda fryst tinad spenat istället för färsk, se bara till att krama ur den ordentligt. Toppingen kan du med fördel göra i förväg och räcker till fler än 4 portioner.

Ingredienser

portioner

Gröt

  • 2 dl hirs
  • 4 schalottenlökar
  • 60 g smör
  • 9 dl grönsaksbuljong
  • 120 g färsk spenat
  • 1,25 dl parmesanost, finriven
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Ricotta

  • 250 g ricotta
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 4 krm svartpeppar

Servering

  • olivolja

Snabbpicklat citronskal

  • 1 citron
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 krm salt

Gör så här

Gröt

  1. Lägg hirs i en värmetålig skål, häll över kokande vatten och rör runt. Låt stå 1 minut och häll sedan av i en sil, låt rinna av.
  2. Finhacka löken och stek den mjuk i en kastrull med smör.
  3. Häll på buljongen och låt koka upp.
  4. Häll sedan i hirs och koka under omrörning ca 8–10 minuter till en krämig gröt.
  5. Hacka spenaten och rör ner den i gröten tillsammans med parmesanost.
  6. Smaka av med salt och peppar.

Ricotta

  1. Blanda ricottan med riven vitlök, salt och peppar.

Servering

  1. Toppa gröten med ricotta, olivolja och picklat citronskal.

Snabbpicklat citronskal

  1. Skala av det yttersta gula skalet från citronen med en potatisskalare.
  2. Skär skalet i smala strimlor och lägg i en skål.
  3. Pressa över juicen från hela citronen och blanda med socker och salt. Låt stå 10–15 minuter.
  4. Håller 1 vecka i kyl.

Tips! Om du gör 1 portion istället för 4 behöver mängden vätska ökas något i förhållande till mängden gryn. Och gör du fler portioner behöver vätskan minskas i förhållande till mängden gryn.