Spetskål med gös och fänkålssallad

Spetskål med gös och fänkålsallad
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Spetskål med gös och fänkålssallad

17 ingredienser

1 h

Spetskål fylld med en ljuvlig fiskfärs gjord på gös. Servera med fänskålssalladen, den hemgjorda fisksåsen och dillfrörubben så har du en riktigt lyxig och god middag passande både helg och vardag.

Ingredienser

portioner
  • 1 gös
  • 1 äggvita
  • ca 1 dl grädde, kall
  • salt
  • 1 spetskål
  • 1 l grädde
  • 2 msk smör
  • 0,5 l mjölk
  • 2 tsk ättiksprit 12 %
  • majsstärkelse
  • 1 kg jordärtskocka
  • 1 fänkål
  • 0,5 tsk hel kummin
  • 0,5 tsk dillfrö
  • 1 msk sellerisalt
  • 1 knippe dill
  • flingsalt

Gör så här

  1. Stycka gösen och koka fond på skrov och huvud.
  2. Mixa filéerna med äggvita och 1 dl grädde. Smaksätt med salt.
  3. Dela spetskålen i 4 delar och koka ca. 6 minuter. Låt spetskålen sedan torka på papper.
  4. Fyll kålen med fiskfärsen och ånga sedan på 75 grader i ca. 5 minuter, kyl ner.
  5. Sila fiskfonden och tillsätt 1 liter grädde, smör och mjölk och koka ner. Smaka av med salt och ättika. Red av med maizena.
  6. Borsta jordärtskockorna och dela i hälften, ånga 100 grader i ca. 11 minuter.
  7. Hyvla fänkål tunt och lägg i isvatten.
  8. Rosta dillfrö och kumminfrö och mortla. Blanda med sellerisalt.

Uppläggning

  1. Värm fisken på 75 grader ca. 3 minuter. Fritera skockorna.
  2. Lägg fisken på tallrik, skumma såsen och nappera fisken.
  3. Servera fänkålssalladen bredvid med lite dill, krydda fisken med dillfrörubben.
  4. Servera skockorna apar med lite flingsalt.