Spicy miso ramen med kejsarhatt

koket.se
Spicy miso ramen med kejsarhatt
Foto: TV4
Frida Ronge
Frida Ronge

Spicy miso ramen med kejsarhatt

22 ingredienser

3 h

Frida Ronge gästar Nyhetsmorgon och bjuder på en smakrik ramen med ingefära, böngroddar, salladslök, kejsarhatt, chiliolja och nori.

Se Frida Ronge laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kycklingbuljong

  • 4 l vatten
  • 1 kycklingskrov
  • 50 g sockertång (eller kombualg)
  • 10 cm ingefära
  • 10 cm purjolök (eller 4 salladslökar)
  • 4 msk vit misopasta
  • salt (till servering)
  • chiliolja (till servering)

Snabb chiliolja

  • 2 tsk chilipulver (eller chiliflakes)
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk sesamolja
  • salt

Tillbehör

  • 180 g böngroddar
  • 1 tsk sesamolja
  • 0,5 limefrukt (eller citron)
  • 2 tsk ingefära, riven
  • 4 salladslökar
  • 4 kejsarhatt
  • 1 msk smör
  • 2 blad nori
  • salt

Servering

  • 4 förp ramennudlar

Gör så här

Kycklingbuljong

  1. Lägg alla ingredienser i en stor kastrull utom misopastan.
  2. Koka upp och skumma av uppkoket.
  3. Låt sjuda i ca 3 timmar och tillsätt sedan den vita misopastan.
  4. Sila buljongen, släng skrov och smaka upp med salt och chiliolja vid servering.

Snabb chiliolja

  1. Mortla chiliflakes och blanda med oljorna och lite salt.

Tillbehör

  1. Blanchera böngroddarna och blanda med sesamolja och limesaft samt salt.
  2. Riv 2 tsk färsk ingefära och finhacka salladslök.
  3. Dela kejsarhatten på mitten och snitta stammarna diagonalt med kniven åt båda hållen så att du får ett kryss-liknande mönster i svampen. Stek den gyllenbrun i smör och salta.
  4. Klipp noribladet i ca 6x4 cm stora bitar.

Servering

  1. Värm skålarna med varmt vatten och låt stå en stund.
  2. Koka nudlarna al dente.
  3. Häll sedan ut vattnet från skålarna och lägg i nudlarna.
  4. Häll över buljongen och toppa med chiliolja och övriga ingredienserna.