Frida Ronge gästar Nyhetsmorgon och bjuder på en smakrik ramen med ingefära, böngroddar, salladslök, kejsarhatt, chiliolja och nori.
Se Frida Ronge laga receptet
Ingredienser
Kycklingbuljong
4 l vatten
1 kycklingskrov
50 g sockertång (eller kombualg)
10 cm ingefära
10 cm purjolök (eller 4 salladslökar)
4 msk vit misopasta
salt (till servering)
chiliolja (till servering)
Snabb chiliolja
2 tsk chilipulver (eller chiliflakes)
2 msk rapsolja
2 msk sesamolja
salt
Tillbehör
180 g böngroddar
1 tsk sesamolja
0,5 limefrukt (eller citron)
2 tsk ingefära, riven
4 salladslökar
4 kejsarhatt
1 msk smör
2 blad nori
salt
Servering
4 förp ramennudlar
Gör så här
Kycklingbuljong
Lägg alla ingredienser i en stor kastrull utom misopastan.
Koka upp och skumma av uppkoket.
Låt sjuda i ca 3 timmar och tillsätt sedan den vita misopastan.
Sila buljongen, släng skrov och smaka upp med salt och chiliolja vid servering.
Snabb chiliolja
Mortla chiliflakes och blanda med oljorna och lite salt.
Tillbehör
Blanchera böngroddarna och blanda med sesamolja och limesaft samt salt.
Riv 2 tsk färsk ingefära och finhacka salladslök.
Dela kejsarhatten på mitten och snitta stammarna diagonalt med kniven åt båda hållen så att du får ett kryss-liknande mönster i svampen. Stek den gyllenbrun i smör och salta.
Klipp noribladet i ca 6x4 cm stora bitar.
Servering
Värm skålarna med varmt vatten och låt stå en stund.
Koka nudlarna al dente.
Häll sedan ut vattnet från skålarna och lägg i nudlarna.
Häll över buljongen och toppa med chiliolja och övriga ingredienserna.