Squashbröd i långpanna

POPULÄRT
Squashbröd i långpanna
Foto: TV4

Squashbröd i långpanna

Av: Sara Bäckmo

Från: En bondgård mitt i stan

7 ingredienser

40 min + jästid

Ett saftig och gott squashbröd, lika gott till frukost som tillbehör till en rykande varm soppa. Från programserien En bondgård mitt i stan.

Ingredienser

portioner bitar
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, ljummet
  • 3 dl rågflingor
  • 3-4 dl gul zucchini, riven och urkramad (squash)
  • 1 msk honung
  • 13 dl vetemjöl
  • 1 msk salt

Gör så här

  1. Smula sönder jästen i degbunken. Häll över vattnet och blanda tills jästen är upplöst.
  2. Häll i rågflingor, squash, honung och blanda väl.
  3. Häll sedan i vetemjöl lite i taget tills degen fått lagom konsistens. (Du behöver antagligen fylla på mer allteftersom degen knådas eftersom vätska kramas ur squashen samtidigt. Därav är det mycket svårt att uppge exakt hur mycket vetemjöl som används.)
  4. Knåda degen ca 10 minuter, häll i saltet på slutet.
  5. Jäs degen 1 timme.
  6. Stjälp upp degen i en långpanna med mjölat bakplåtspapper i. Platta ut degen i pannan, med mjölade händer går det lättast.
  7. Lägg över en handduk och låt degen jäsa 30 minuter till.
  8. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
  9. Strö lite vetemjöl över degytan. Du kan också strössla på lite veteflingor.
  10. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Ta ut och låt sedan svalna på galler.