Mät upp ljummet vatten och smula i jästen. Lös upp, häll i socker, salt och olja.
Blanda mjöl och bakpulver i en skål med en gaffel så bakpulvret fördelas jämnt. Häll
ner mjölblandningen i vätskan.
Kör med elvisp och degkrokar alternativt degblandare i 10-15 min. Degen ska bli glansig, seg och mycket slät. Låt jäsa till dubbel storlek ca 50-60 min.
Syrad rödlök
Mät upp ättikssprit, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt svalna helt. Skiva rödlöken i tunna ringar. Lägg ner i löken i lagen och ställ in i kylen.
Chilimajonnäs
Vispa äggulor, soja och en nypa salt hårt med elvisp. Häll i oljan droppvis under konstant vispning. När du fått en riktigt tjock konsistens, tjockare än vanlig majonnäs, så tillsätt Chili garlic sause. Pressa i saft från en halv stor lime.
Vispa igen och tillsätt eventuellt mer olja om den inte blir tillräckligt tjock. (droppvis). Den skall gå att spritsa snyggt sen. Sila chilimajonnäsen genom en sil så att du får bort alla bitar och får en fin, blank och slät majonnäs. Ställ i kylen!
Avokadoröra
Mixa avokado, droppar av citron, salt och peppar till en slät röra. Droppa över citron och ställ in i kylen med plast över. Varför man droppar lite citron över är för att den inte skall bli brun.
Chili- och ingefärsdressing
Mortla alla ingredienser i en mortel till en slät typ dressing. Smaka av! Smaka gärna upp om du tycker det fattas något.
Halstrad tonfisk
Salta, peppra och strö på lite chiliflakes på tonfisken. Halstra 30-40 sekunder på vardera sida och ta bort från värmen.
Garnityr
Skala och skär moroten i tunna, tunna juliennestänger. Ansa snygga salladsblad ca 7x7 cm stora. Rosta sesamfröna i en torr panna på medelhög värme tills de får en fin gyllene färg.
Baka ut degen
När degen jäst till det dubbla, ta upp på ett mjölat bakbord. Dela upp degen i bitar och forma små bollar typ 30g/bun. Kavla ut degen oval och avlång. Pensla på lite olja och vik över så den ser ut som en bulle. Lägg de vikta bullarna på klippta bitar smörpapper 15x15 cm. Låt jäsa i ca 45-60 min.
Ånga bunsen
Hetta upp vatten i en kastrull. Ställ över en bambulåda och lägg i de antal bullar som får plats. Jag brukar köra 3 bullar på vardera lager. Har du ingen bambulåda hemma så går det bra att ånga en bulle i taget i ett durkslag. ”Man tager vad man haver”. Men det tar lite längre tid att få alla klara. Ånga bullarna över kokande vatten i bambulådan i 6 minuter. Ta upp och låt svalna. Förvara bunsen i plastpåsar sedan när de svalnat helt. Det går utmärkt att frysa in bunsen. De blir minst lika fina när man tinar upp dem.
Halstra tonfisken
Salta, peppra och strö lite chiliflakes på tonfisken. Halstra snabbt i en panna med smör. Ca 30-40 sek på vardera sida. Tonfisken skall endast halstras.
Preppa bunsen
Fyll ”bullarna” med skivor av halstrad tonfisk, avokadoröra, chilimajonnäs, ingefärs- och chilidressingen (0,5 krm/bun), morotsjulienne, sallad, picklad rödlök, små spritsade klickar av crème fraiche, rostade sesamfrön och till sist rikligt med koriander!
Servera bunsen i just en bambulåda tillsammans med limeklyftor, och massa koriander som garnityr!