Buljong: Hetta upp en stor kastrull med olivolja. Lägg i löken. Låt fräsa utan att den tar färg.
Lägg i sköljda och tvättade musslor. Slå på vinet och sätt på ett lock. Låt snabbt koka upp. Lyft av locket och rör i musslorna. Låt koka tills alla musslor har öppnat sig.
Slå musslorna i ett durkslag och låt buljongen rinna av väl ner i en kastrull. Lägg musslorna för sig. Behåll den silade buljongen i en annan skål.
Soppa: Skär tomater och paprika i mindre bitar. Hetta upp olivoljan i en kastrull och lägg i grönsakerna och låt dem fräsa snabbt.
Tillsätt tomatpuré, kryddor och socker samt buljongen från blåmusslorna och låt koka upp. Sänk temperaturen och låt sjuda några minuter.
Häll soppan i en mixer eller matberedare och mixa soppan helt slät. Sila genom finmaskig sil. Smaka av med cayenne, salt och peppar.
Häll den silade sopan i en kastrull och värm upp.
Tärna under tiden den skalade potatisen i 1/2 cm stora kuber och skölj sedan potatisen i kallt vatten så att stärkelsen försvinner.
Kärna ur tomaterna och strimla köttet med skalet på samt skär paprikan i små tärningar.
Lägg potatiskuberna i den kokande soppan och låt sjuda tills de är mjuka i några minuter.
När potatisen är mjuk, lägger du i tomatköttet och paprikatärningarna.
Fördela blåmusslorna i stora djupa tallrikar och slå soppan. Toppa med persiljan. Servera gärna med nybakat bröd och tjocka skivor av extralagrad svensk ost.