En husmansklassiker med köttbullar, potatispuré, skysås på lingon och pressgurka gjord på restaurangvis enligt kocken Stefan Ekengren.
Se Stefan Ekengren laga receptet
Ingredienser
500 g blandfärs
0,75 dl ströbröd
0,5 dl vatten
0,5 dl mjölk
1,5 tsk salt
0,5 dl is, krossad
0,5 lök, finhackad
30 g smör
1 ägg
svartpeppar, från kvarn
smör
rapsolja
Lingonsky
3 dl oxfond, utspädd
2 dl lingon
3 msk strösocker
Potatispuré
800 g mandelpotatis, oskalad
3 dl grädde
2 dl mjölk
50 g smör
salt
muskot
Pressgurka
1 gurka
0,5 dl ättiksprit 12 %
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
salt
Gör så här
Börja med pressgurkan. Skiva gurkan. Salta den och lägg i en djup tallrik, lägg på en tallrik något tungt på så att gurkan ställs under press och därmed släpper vätska.
Koka upp ättika, socker och vatten. Låt lagen bli helt kall.
Häll av vätskan från gurkan. Blanda gurkan med lagen. Blanda färs, is och salt i en bunke. Blanda ströbröd, vatten, mjölk och ägg i en annan bunke, låt svälla i 10 minuter.
Stek löken mjuk i smör. Blanda färs, ströbrödsblandning och lök. Peppra.
Rulla köttbullar av smeten. Koka mandelpotatisen mjuk.
Stek köttbullarna i smör och rapsolja i en stekpanna. Ta upp lägg åt sidan.
Behåll stekpannan på plattan och tillsätt oxfond och socker. Låt koka ihop något och sila sen ner i en kastrull. Lägg ner lingonen.
Häll av potatisen och skala den direkt. Pressa genom en potatispress.
Koka upp grädde, mjölk och smör. Vispa ner i den pressade potatisen och smaksätt med salt och riven muskotnöt.
Servera köttbullarna med potatispuré, lingonsky och pressgurka.