Stekt ankbröst med trattkantarellsrisotto

Stekt ankbröst med trattkantarellsrisotto
Foto: Tv4

Stekt ankbröst med trattkantarellsrisotto

Av: Björn - Sollefteå

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

2 h

Här kommer en festlig rätt bestående av saftigt stekt ankbröst med en krämig trattkantarellsrisotto. En smakrik måltid som passar perfekt för speciella tillfällen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 knippe körsbärstomater (på kvist)
  • olivolja
  • balsamvinäger
  • 4 ankbröst, med skinn
  • 4 dl risottoris
  • 50 g smör
  • 2 dl torkade trattkantareller, som blötläggs i vatten
  • 1 l hönsbuljong
  • 1 kruka rosmarin
  • 2 dl grädde
  • 1-2 tsk dijonsenap
  • 150 g parmesanost, riven
  • persilja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Lägg tomaterna i en ugnssäker form. Salta, peppra och stänk ordentligt med olivolja och balsamvinäger över.
  3. Ställ in i ugnen i minst 2 timmar.
  4. Skär ett rutmönster i ankbröstet, salta och peppra.
  5. Fräs riset i ordentligt med smör på medelhög värme så att det svettas och blir lite genomskinligt.
  6. Tillsätt kantarellerna mot slutet och låt dem fräsa med.
  7. Häll i hönsbuljong så att det täcker riset och sänk värmen så att det sjuder lagom.
  8. Tillsätt mer buljong efterhand så att riset alltid är täckt med vätska.
  9. När riset är ”al dente” så dra grytan åt sidan.
  10. Sätt ugnen på 175 grader.
  11. Bryn ankbrösten i smör, börja med fettsidan neråt. Låt ett par kvistar rosmarin ligga med i pannan.
  12. Ös ankbrösten med fett under stekning. Bryn runt om tills ankan har fått en gyllenbrun färg.
  13. Ta upp och lägg åt sidan i en ugnssäker form.
  14. Sätt in en stektermometer i ankbrösten och tillaga i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter till en innertemperatur på 58 grader.
  15. Sila av stekfettet och tillsätt grädde samt smaka av med salt, peppar och några skedar dijonsenap. Låt sedan såsen koka ihop.
  16. Ta ut köttet och låt det vila medan risotton får ett uppkok.
  17. Tranchera köttet i lagom tunna skivor.
  18. Fördela risotton på tallrikar, servera ankan ovanpå och ringla ett par skedar av skysåsen över.
  19. Smaka av med salt och peppar.
  20. Lägg de bakade tomaterna ovanpå och toppa slutligen med en persiljekvist.