Stekt hälleflundra med blomkålscrème, gurka, citruslök och brynt smör som är smaksatt med ingefära- och soja blir en riktigt lyxig och god varmrätt. Servera gärna kokt potatis till om du vill ha en mer rejäl huvudrätt.
Koka upp citronjuice och socker och lägg ner löken. Dra av från plattan och låt svalna. Häll bort lagen före servering.
Blomkålscrème
Skär blomkålen i bitar om 1-2 cm och lägg dem i en kastrull tillsammans med mjölken och grädden. Koka upp och låt dem därefter sjuda sakta minst 30 minuter tills dem är helt genommjuka.
Mixa blomkålscrèmen helt slät. Om den känns aningen lös så lägg den gärna i en ny kastrull och låt den puttra sakta under ständig omrörning.
Hälleflundra med gurka
Skala gurkan och skär den i 4 lika stora bitar.
Salta fisken och gurkan och värm en stekpanna till medelhög temperatur.
Stek hälleflundran i rikligt med smör 2-4 minuter på varje sida, beroende på fiskens tjocklek.
Ös fisken under stekningen med smöret. Fisken kärntemperatur ska vara ca 40 grader när du lyfter ur den ur stekpanna så eftersteker den till ca 45 grader.
Stek gurkan i smör ca 2 minuter på varje sida till fin färg.
Brynt ingefära- och sojasmör
Lägg smör och ingefära i en kastrull och koka upp. Låt koka vidare tills smöret är gyllenbrunt och doftar nötigt, häll då ner sojan och dra av från plattan.
Servering
Lägg upp blomkålscrèmen på tallrikar. Lägg fisken i blomkålscrèmen och ös över med det goda smöret. Lägg på gurkan och citruslöken. Strö eventuellt över lite salladslök.