Stekt kotlett med krämig gulärt

NYHET
koket.se
Stekt kotlett med krämig gulärt

Stekt kotlett med krämig gulärt

Av: Frida Nilsson

Från: Nyhetsmorgon

20 ingredienser

1 h

Här kommer receptet på en riktigt god helgmiddag! Stekt kotlett med krämiga ärtor kan nämligen bli en ny familjefavorit!

Se Frida Nilsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kotlett

  • 500 g fläskkotlett, i hel bit
  • salt
  • svartpeppar (från kvarn)
  • 2 msk olivolja
  • 100 g smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 kvistar rosmarin

Krämiga ärtor

  • 250 g gula ärtor, blödlagda över natten (t.ex. Vreta gulärtor)
  • salt
  • lagerblad
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • svartpeppar (från kvarn)

Gröna blad

  • 200 g gröna blad (mangold, svartkål etc.)
  • 1 msk olivolja
  • 1 citron, juice och skal
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Kotlett

  1. Ta ut kotlettbiten ur kylskåpet ca 1 timme innan tillagningen.
  2. Sätt ugnen på 150 grader.
  3. Torka av kotletten med papper och kryssa fettet.
  4. Salta och peppra kotletten.
  5. Värm en stekpanna på hög värme och häll i olivolja.
  6. Stek fettet så att det får färg, stek sedan kotletten runt om på samtliga sidor.
  7. Lägg köttet i en ugnsform och baka i ugnen till 57 grader.
  8. Ta ut och vila ca 15 minuter.
  9. Värm en stekpanna på medelhög värme och häll i olivolja.
  10. Lägg i kotletten och stek den runt om på samtliga sidor. Lägg i smör, vitlök och rosmarinkvistar.
  11. Ös köttet med det goda smöret med hjälp av en sked i ca 2 minuter.
  12. Lyft upp köttet ur panna och lägg det på en skärbräda. Skär upp i 4 lika stora skivor.

Krämiga ärtor

  1. Koka upp de blötlagda ärtorna med salt och låt koka i ca 5 minuter.
  2. Sila av och skölj ärtorna samt kastrullen från skum.
  3. Slå på nytt vatten (så att det täcker ärtorna med ca 1 cm) och häll i salt och lagerblad. Koka ärtorna mjuka.
  4. Finstrimla lök och vitlök. Fräs i en stekpanna med olivolja tills det är mjukt. Mal sedan svartpeppar över.
  5. Slå på vinägern och låt koka in.
  6. Mixa en fjärdedel av ärtorna slätt tillsammans med kokvätskan med en stavmixer.
  7. Blanda ärtpurén med de hela ärtorna.
  8. Tillsätt den glaserade löken.
  9. Smaka av med olivolja, salt, svartpeppar och eventuellt vinäger.

Gröna blad

  1. Plocka och skölj de gröna bladen ordentligt.
  2. Låt bladen rinna av i ett durkslag och slunga dem sedan torra i en salladsslunga (eller lägg dem på hushållspapper).
  3. Värm en stekpanna på medelhög värme och häll olivolja i pannan.
  4. Lägg i de gröna bladen och låt dem få lite färg.
  5. Salta, peppra samt tillsätt citronsaft och citronskal från en citron.

Servering

  1. Lägg upp en skiva kotlett och häll över lite av smöret från stekpannan.
  2. Placera en riklig sked med krämiga ärtor bredvid.
  3. Servera de gröna bladen till.