Stekt lax med avokado och grapefruktsallad

Stekt lax med avokado och grapefrukt
Foto: Helén Pe
anna ottosson profilbild 2024
anna ottosson profilbild 2024

Stekt lax med avokado och grapefruktsallad

17 ingredienser

30 min

En färgstark och smakrik sallad fylld med hälsosamma råvaror. Denna matiga sallad smakar helt fantastiskt gott - speciellt på sommaren!

Ingredienser

portioner
  • 300 g vitkål
  • 300 g kålrabbi
  • 100 g salladslök
  • 1-2 krukor färsk koriander
  • 1 grapefrukt, filéad (+ juice till dressingen)
  • 3 dadlar, urkärnade
  • 1 dl cashewnötter (saltade och rostade)
  • 1 chilifrukt (gärna jalapeño)
  • 2 avokador
  • 4 bitar lax [à 150 g]
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Dressing

  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk risvinäger
  • 4 msk olivolja
  • grapefrukt, juice efter smak

Gör så här

  1. Strimla vitkålen fint. Skala och strimla kålrabbin tunt. Strimla salladslöken. Spara några korianderblad till garnering, hacka resten grovt, även stjälkarna. Skär av skalet på grapefrukten och skär den i fileade klyftor. Hacka dadlarna och nötterna grovt.
  2. Skiva chilin tunt eller kärna ur och finhacka den om du vill ha en mildare smak. Gröp ur avokadorna i bitar.
  3. Blanda alla ingredienser till dressingen och rör ner 2 matskedar saft från några grapefruktklyftor.
  4. Stek laxen i lite olja i en stekpanna, cirka 4 minuter per sida. Salta och peppra. Blanda alla grönsaker, dadlar, grapefrukt och koriander med dressingen. Lägg upp på tallrikar tillsammans med laxen. Toppa med nötter och de sparade korianderbladen.

Tips från Anna: Vill du ha en matigare rätt? Lägg till exempelvis fullkornsris, quinoamix (finns färdiga att köpa) eller nudlar. När grapefrukt inte är i säsong kan du tärna ner mango i salladen och smaksätta dressingen med limesaft istället – och kanske 1 matsked finriven färsk ingefära?