Stekt lax med dill- och pepparrotsslungad potatis och romsås

POPULÄRT
koket.se
Stekt lax med dill- och pepparrotsslungad potatis och romsås
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Stekt lax med dill- och pepparrotsslungad potatis och romsås

15 ingredienser

30 min

Underbart god bjudmiddag som är riktigt enkel att laga. Perfekt stekt lax serveras med ljummen potatis vänd i smält smör, dill och färskriven pepparrot samt en kall romsås.

logo
Catarina König KM2023

Se Catarina König laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 600 g laxfilé
  • salt
  • smör, till stekning (eller olja)

Dill- och pepparrotsslungad potatis

  • 900 g delikatesspotatis
  • 50 g smör, smält
  • 1 msk färsk dill, finhackad
  • 1 msk färsk pepparrot, riven
  • salt

Romsås

  • 3 dl crème fraîche
  • 2 msk gräslök, finskuren
  • 0,5 rödlök, finhackad
  • 1 burk röd stenbitsrom
  • 0,5 citron, zest + lite saft
  • svartpeppar, nymalen
  • salt

Gör så här

  1. Koka potatisen i saltat vatten.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till romsåsen och låt stå i kylskåpet fram till servering.
  3. Hetta upp en stekpanna med smör/olja och stek laxfiléerna med skinnsidan nedåt tills innertemperaturen är 50 grader.
  4. Smält smöret till potatisen i en kastrull. Lägg i den kokta potatisen, dill och pepparrot. Vänd runt och smaka av med salt.

Servering

  1. Dra bort skinnet från laxen och lägg på en tallrik. Lägg potatisen intill och skeda på den goda romsåsen. Dekorera med färsk dill.