Stekt lax med grön skön sås

koket.se
Stekt lax med grön skön sås
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Stekt lax med grön skön sås

20 ingredienser

30 min

Fräsch och somrig middag med lax och en oemotståndlig grön sås med mycket smak från persilja, koriander, grön chili och lime.

Se Catarina König laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600 g laxfilé med skinn (i portionsbitar)
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • rapsolja

Grön skön sås

  • 1 kruka färsk koriander
  • 3 kvistar färsk persilja
  • 1 grön chilifrukt, skuren i bitar, ta ev bort kärnhuset om chilin är stark
  • 1 cm färsk ingefära, skalad och skuren i bitar
  • 1 klyfta vitlök, skalad och skuren i bitar
  • 1 tsk champagnevinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 limefrukt, saften
  • 0,75-1 dl rapsolja

Ugnsrostad broccoli med sesamfrö

  • 600 g sparrisbroccoli (eller späd broccoli)
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 tsk rostade sesamfrön
  • salt
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen

Garnityr

  • färsk koriander

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg ut broccolin på en bakpappersklädd plåt. Ringla över olivolja. Salta och peppra. Tillaga i ugnen ca 10-15 minuter.
  3. Mixa alla ingredienser till den gröna såsen i ett mixerglas med stavmixer. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  4. Salta fisken runtom. Värm olja i en stekpanna. Lägg laxen med skinnsidan ned i stekpannan, stek den länge med skinnsidan nedåt för att få ett krispigt och fint skinn. Vänd och stek övriga sidor på fisken, fisken är klar när innertemperaturen är ca 50 grader.
  5. Ta ut broccolin och strö över rostade sesamfrön och flingsalt.
  6. Servera den perfekt stekta laxen med rostade broccoli och den magiskt goda gröna såsen över. Dekorera med koriander.