Hyvla fänkål och äpple tunt på mandolin. Eller skär i tunna skivor med kniv.
Lägg dem i en skål och pressa citronjuice över och ställ svalt.
Smält smöret till hollandaisesåsen i en kastrull.
På låg värme, vispa äggulorna kraftigt med vatten, citron och salt tills du får en trögflytande blandning (nästan som sockerkakssmet)
Ta från värmen och häll i smörer i en tunn stråle under vispning. Undvik att hälla i bottensatsen från smöret, det kan ge en bismak. Låt såsen vila under lock under tiden som du steker rödingfiléerna (var försiktig att den inte värms upp hastigt då den lätt spricker).
Salta rödingen på skinnsidan och stek med skinnet ner på medelvärme i olja. Efter ca 3-4 minuter, lägg i en klick smör (ungefär 1 msk) och fortsätt steka på medelvärme.
Ta av fisken från plattan när den fortfarande är lite rosa högst upp, salta ev lite till.
Häll upp såsen på en tallrik. Lägg på fisken med skinnsidan upp. Pressa potatisen och lägg upp den tillsammans med salladen.