Stekt torskrygg med brynt smör och blomkålspuré

POPULÄRT
koket.se
Stekt torskrygg med brynt smör och blomkålspuré
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Stekt torskrygg med brynt smör och blomkålspuré

10 ingredienser

45 min

Det här är en riktig bjudmiddag med stekt torsk, champinjoner och blomkål tillagade i brynt smör serverade med en krämig blomkålspuré. En rätt som trots sina få ingredienser bjuder på restaurangklass - hemligheten är att inte snåla med smöret!

logo
stefan ekengren profilbild ny

Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 4 port torskrygg (à 130 g)
  • 250 g smör, brynt
  • 8 champinjoner, i mindre bitar (små eller färre större)
  • 1 blomkål (1/3 till buketter och 2/3 till puré)
  • 4 dl mjölk
  • 50 g bladspenat
  • 1 kruka dill
  • smör, till stekning
  • rapsolja, till stekning
  • salt

Gör så här

  1. Torrimma torskfiléerna genom att salta dem runtom, låt stå medan du fortsätter med resten.
  2. Bryn smöret i en stekpanna under vispning, passa noga så att det inte blir för brunt eller bränns.
  3. Häll över det brynta smöret i en kastrull. Koka champinjonerna och blomkålsbuketter i smöret.
  4. Lyft upp champinjoner och blomkål, varmhåll fram till servering. Spara smöret.
  5. Koka resterande blomkål i mjölken tills den är precis mjuk. Häll av och mixa blomkålen med ca 0,5 dl av det brynta smöret. Smaka av med salt. Varmhåll fram till servering.
  6. Torka torsken väl med hushållspapper eller kökshandduk.
  7. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och lägg ner torskfiléerna, låt dem få lite yta och lägg sedan i smöret. Vänd fisken och ös medan fisken steks klart.
  8. Vänd champinjoner och blomkål med plockad dill.
  9. Lägg upp torsk på tallriken, skeda ut blomkålspurén i en fin topp. Lägg blomkål, champinjoner och spenat runt om. Avsluta med att skeda över lite av det brynta smöret runt om.