Vaniljsås: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut vaniljkornen. Fördela sedan kornen i socker. Vispa äggulorna pösiga och blanda med vanilj-socker-blandningen. Koka upp grädde och mjölk med vaniljstången. Ta av från värmen och blanda försiktigt ner äggvispet. Låt sjuda på svag värme under omrörning tills såsen har tjocknat, se till att du inte har för hög värme (då blir såsen äggröra). Sila och kyl ner.
Äppelskivor: Skiva äpplena med skalet kvar. Smält smöret i en medelvarm stekpanna, lägg i äppelskivorna, som inte får ligga på varandra. Blanda socker och kanel och strö hälften av blandningen över äppelskivorna. Vänd äppelskivorna och stek i ca 1 1/2 minut. Strö över resten av socker-kanel-blandningen och vänd äppelskivorna. Låt steka ytterligare 1 1/2 minut. Servera med den kalla vaniljsåsen.