2 tsk kryddblandning (marockansk t.ex. ras el hanout)
1 tsk färsk ingefära, riven
1 tsk paprikapulver
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
0,5 tsk malen kanel
salt
svartpeppar
2 dl vatten (eller buljong)
ca 1 dl färsk koriander, finhackad (eller persilja)
Kroppkakor
500 g potatis
100 g potatismjöl
2 äggulor
50 g smör, smält
1 tsk salt
Brynt smör
100 g smör
2 msk färsk timjan, finhackad
Rårörda lingon
200 g lingon
2 msk strösocker
1 tsk harissa
Servering
sötmandel, friterade
Gör så här
Fyllning
Hetta upp olivoljan i en stor gryta över medelhög värme.
Tillsätt finhackad lök samt vitlök och stek tills det är mjukt och doftande.
Lägg i högreven och bryn den på alla sidor.
Tillsätt kryddorna: ras el hanout, riven ingefära, paprikapulver, spiskummin, koriander, kanel, samt salt och peppar. Rör om så att kryddorna täcker köttet väl.
Häll i vatten eller buljong, sänk värmen till låg och täck med lock.
Låt köttet sjuda i 2-3 timmar tills det är mört och lätt faller isär. Kontrollera då och då så att vätskan inte kokar bort och tillsätt mer om det behövs.
När köttet är klart så dra isär det med två gafflar för att skapa "pulled beef". Blanda det med den smakrika såsen i grytan.
Rör i hackad färsk koriander eller persilja.
Kroppkakor
Skala potatisen och koka den tills den är mjuk. Häll av vattnet och pressa potatisen genom en potatispress ner i en bunke. Låt svalna något.
Tillsätt potatismjöl, äggulor, smält smör och salt till den pressade potatisen. Blanda tills du har en smidig deg.
Ta en liten mängd av potatisdegen och platta ut den i handen. Lägg en sked av fyllningen i mitten och forma potatisdegen runt fyllningen till en kroppkaka. Upprepa tills alla kroppkakor är formade.
Koka upp vatten i en stor kastrull och tillsätt lite salt. Lägg försiktigt i kroppkakorna och låt dem koka tills de flyter upp till ytan, vanligtvis tar det ca 5-7 minuter.
Ta upp kroppkakorna med en hålslev och låt dem rinna av på ett fat.
Hetta upp smör i en panna och stek kroppkakorna runt om tills det är gyllenbruna.
Brynt smör
Smält smöret i en kastrull på medelhög värme. Låt smöret puttra tills det får en gyllenbrun färg och en nötaktig doft. Tillsätt finhackad timjan mot slutet.
Rårörda lingon
Blanda lingon med socker och harissa i en skål. Rör om och låt stå i kylskåpet i minst 30 minuter före servering så att smakerna utvecklas.
Servering
Servera kroppkakorna varma.
Ringla över det brynta smöret, toppa med mandlar och garnera med extra färskhackad persilja eller koriander. Servera med de rårörda lingonen vid sidan om.