Stekta pilgrimsmusslor med tryfferad äggröra, pommes paille och rökt brynt smör

POPULÄRT
Stekta pilgrimsmusslor med tryfferad äggröra, pommes paille och rökt brynt smör
Foto: Martin Botvidsson
björn frantzenKocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind
björn frantzenKocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind

Stekta pilgrimsmusslor med tryfferad äggröra, pommes paille och rökt brynt smör

16 ingredienser

Lyxig äggröra med tryffel som serveras med friterad mandelpotatis och stekta pilgrimsmusslor.

Recept ur boken The Flying Elk - gastropub by Björn Frantzén

Maya Samuelssons dryckestips:

Vit Bordeaux till pilgrimsmussla, Château de Rochemorin Blanc 2012, Nr 4128, Frankrike, Bordeaux, Pessac-Léognan

Vit Bourgogne till pilgrimsmussla, Mâcon Charnay Les Clos Saint-Pierres 2015, Nr 95350, Frankrike, Bourgogn, Mâcon-Charnay

Ingredienser

portioner

pilgrimsmusslor

  • 4 pilgrimsmusslor (stora)
  • 1 msk smör

Äggröra

  • 4 äggulor
  • 1 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk crème fraîche
  • 1 tsk tryffel, hackad
  • 0,5 tsk tryffelolja

Pommes Paille

  • 200 g mandelpotatis
  • frityrolja

Garnityr

  • 2 msk gräslök, hackad
  • 10 g tryffel, tunt hyvlad

Smör

  • 50 g smör, brynt
  • 50 g soja
  • 10 g citron, saft

Gör så här

Pilgrimsmusslor

  1. Krydda musslorna med salt och stek dem i en väldigt het panna tills de får bra färg, ca 1 minut per sida

Äggröra

  1. Koka upp mjölk och grädde. Tillsätt äggen och sjud försiktigt under omrörning tills äggröran tjocknar. Tillsätt crème fraiche, salt och tryffelolja. Smaka av med citronsaft.

Pommes Paille

  1. Skär potatisen i tunna strimlor. Spola den i kallt vatten så att man får ur stärkelsen. Torka potatisen torr. Fritera frasig på 160 grader tills den får bra färg. Låt rinna av på papper. Krydda med salt.

Smör

  1. Rök smöret med en rökpistol, smöret bör vara ljummet. Blanda med övriga ingredienser.