1 dl ljus sirap (gärna lönnsirap men går med vanlig)
Till servering
2 dl crème fraîche
flingsalt
Gör så här
Sätt på ugnen på 180 grader.
Lägg socker och smör i en kastrull, smält ihop.
Lägg dadlarna i en matberedare. Mixa och tillsätt det varma vattnet under fortsatt mixning.
Lägg över det mixade i en bunke. Låt stå ca 30 minuter.
Tillsätt ägg, sirap, vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker, ägg och mjölk. Vänd ner socker- och smörblandningen i dadelblandningen.
Häll allt i en smord form, helst springform med avtagbara kanter, sätt in formen i den förvärmda ugnen, baka ca 20-25 minuter.
Koka upp alla ingredienser till kolasåsen i en kastrull, koka ca 4-8 minuter till en kladdig kolasås.
Ta ut puddingen när den satt sig efter ca 15-20 minuter. Picka toppen med en gaffel, häll på ett tunt lager med kolasås, ställ tillbaka in i ugnen och baka ca 5 minuter till, tills kolasåsen bubblar, ta ut och strö lite flingsalt på toppen.
Servering
Skär tårtbitar, häll på rikligt av den ljumna kolasåsen, servera med en klick crème fraiche.