Sticky toffee pudding med kolasås

Sticky toffee pudding med kolasås
Foto: TV4
benjamin profilbild 2023
benjamin profilbild 2023

Sticky toffee pudding med kolasås

17 ingredienser

En kladdig och söt kaka dränkt i kolasås serverad med en klick crème fraiche.

Ingredienser

portioner
  • 200 g dadlar (urkärnad vikt)
  • 90 g smör, rumstempererat
  • 1 dl muscovadosocker
  • 1 dl farinsocker
  • 2 dl vatten, kokande
  • 2 ägg
  • 2 msk sirap
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk

Kolasås

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1,5 dl farinsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap (gärna lönnsirap men går med vanlig)

Till servering

  • 2 dl crème fraîche
  • flingsalt

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 180 grader.
  2. Lägg socker och smör i en kastrull, smält ihop.
  3. Lägg dadlarna i en matberedare. Mixa och tillsätt det varma vattnet under fortsatt mixning.
  4. Lägg över det mixade i en bunke. Låt stå ca 30 minuter.
  5. Tillsätt ägg, sirap, vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker, ägg och mjölk. Vänd ner socker- och smörblandningen i dadelblandningen.
  6. Häll allt i en smord form, helst springform med avtagbara kanter, sätt in formen i den förvärmda ugnen, baka ca 20-25 minuter.
  7. Koka upp alla ingredienser till kolasåsen i en kastrull, koka ca 4-8 minuter till en kladdig kolasås.
  8. Ta ut puddingen när den satt sig efter ca 15-20 minuter. Picka toppen med en gaffel, häll på ett tunt lager med kolasås, ställ tillbaka in i ugnen och baka ca 5 minuter till, tills kolasåsen bubblar, ta ut och strö lite flingsalt på toppen.

Servering

  1. Skär tårtbitar, häll på rikligt av den ljumna kolasåsen, servera med en klick crème fraiche.