Stollen med amarettorussin

Stollen med amarettorussin
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Stollen med amarettorussin

17 ingredienser

2 h

Stollen är en tysk klassiker till jul gjord på söt vetedeg med torkad frukt och choklad. I det här receptet har Johan också lagt till mandelmassa, den går att utesluta om man vill. Stollen har lång hållbarhet och kan med fördel bakas i god tid till jul. Skär i tunna skivor och bjud till kaffet.

Ingredienser

portioner6 - 8

Fördeg

  • 200 g vatten
  • 300 g vetemjöl
  • 25 g jäst
  • 15 g strösocker

Slutdeg

  • 270 g vetemjöl
  • 150 g smör
  • 90 g strösocker
  • 50 g mandelmassa
  • 15 g salt
  • 30 g ägg
  • 20 g malen kardemumma
  • 100 g choklad (55-70 %)
  • 80 g russin, blötlagda i likören nedan
  • 100 g amarettolikör

Utbakning

  • 160 g mandelmassa
  • 200 g smör
  • florsocker

Gör så här

Fördeg

  1. Blanda alla ingredienser i en degblandare på lägsta växel i 10 minuter.
  2. Låt jäsa i rumstemperatur i 30 minuter.

Slutdeg

  1. Blanda ner allt utom choklad och russin i fördegen.
  2. Arbeta degen i 10 minuter på lägsta växel. Öka lite och låt gå i 5 minuter till.
  3. Tillsätt de avrunna russinen (spara likören till pensling) och den hackade chokladen. Blanda i 1 minut så att allt går in i degen, degen bör vara runt 25 grader.
  4. Låt degen vila i 30 minuter.
  5. Dela degen i två bitar, rundriv och låt vila 10 minuter.

Utbakning

  1. Dela mandelmassan i två bitar och rulla ut varje bit till en ca 12-15 cm lång rulle.
  2. Platta ut degbitarna och kavla i mitten så att det blir två vallar. Lägg en rulle mandelmassa i mitten på varje degbit. Vik en vall över till den andra vallen och tryck ihop stollen så att det blir en fördjupning i mitten.
  3. Lägg de båda stollen på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten i en avstängd ugn.
  4. Sjud upp ca 500 g vatten. Häll vattnet i en ugnsform och ställ in i botten på ugnen.
  5. Låt jäsa till nästan dubbel storlek, ca 1-1,5 timme.
  6. Tag ut plåten och vattnet.
  7. Värm ugnen till 220 grader.
  8. Sätt in plåten och sänk värmen till 190 grader, grädda stollen i ca 35 minuter.
  9. Smält smöret.
  10. Pensla de varma stollen två gånger med amaretton ifrån russinen.
  11. Pensla med smält smör 2-3 gånger.
  12. Sikta rikligt med florsocker över och plasta in dem.