Stressfri och krämig nötpasta

Stressfri och krämig nötpasta
Foto: Mattias Kristiansson
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Stressfri och krämig nötpasta

9 ingredienser

25 m

Det här är en riktig ”jag har jobbat hela dagen och orkar inte laga mat”-rätt som smakar sådär härligt vardagslyxigt. Du kan självklart välja andra nötter om du inte är tokig i mina förslag, men det här är min favoritkombo. /Mattias

Recept ur Mattias Kristianssons kokbok Vegansk mat för alla tillfällen.

Ingredienser

portioner
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl sötmandel
  • 0,5 dl pinjenötter
  • 2 msk ströbröd
  • 2 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 2,5 dl mjölk (t ex osötad sojamjölk eller mandelmjölk)
  • 4 port pasta, nykokt

Gör så här

  1. Rosta valnötter, mandel och pinjenötter gyllenbruna i en torr stekpanna. Släng ner i en matberedare tillsammans med ströbröd, olivolja, rivna vitlöksklyftor och salt. Mixa så fint det går.
  2. Koka under tiden upp mjölken och mixa ned med nötterna tills du har en krämig sås.
  3. Blanda såsen med nykokt pasta och servera direkt.