Stuvad lake betraktas som en av vinterns delikatesser. Laken är den enda torskfisk som lever i sötvatten. Lake stuvas på många sätt, men förekomsten av lever och rom vid serveringen är alltid lika viktig.
Rensa och flå fisken, eller be om hjälp i fiskdisken. Skala och skiva löken. Skala och tärna rotsellerin. Koka buljong på vin, vatten, lök, selleri, persiljestjälkar, lagerblad, muskotblomma, lakens huvud och fenor. Koka buljongen i 20 minuter och låt dra i 10 minuter, sila.
Koka lever, rom eller mjölke i lättsaltat vatten i ca 20 minuter, längre om rommen är stor. Skär fisken i bitar. Koka dem i buljongen i ca 15 minuter. Ta upp och håll fiskbitarna varma. Koka ihop buljongen.
Blanda smör och vetemjöl till en redning. Klicka redningen i buljongen under omrörning till önskad konsistens. Tillsätt grädde och låt koka i 4-5 minuter. Smaksätt med saft från resten av citronen, salt och peppar.
Stek 4 trekanter vitt bröd i smör. Skär 4 skivor av citronen och hacka persiljan. Vänd citronskivorna i den hackade persiljan. Servera fisken överhälld med sås. Garnera med skivad lever och rom, krutongerna och de persiljeklädda citronskivorna.