Supersaftiga äppelbullar

Supersaftiga äppelbullar
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Supersaftiga äppelbullar

17 ingredienser

3 h

"Jag älskar att göra mina vanliga, supersaftiga kanelbullar och fylla dem med äppelmos. Antingen hemmagjord eller så köper jag en riktigt bra i affären." /Camilla Hamid

Ingredienser

portioner stycken

Kanelfyllning

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl farinsocker
  • 5 msk malen kanel

Äppelfyllning

  • ca 3-4 dl äppelmos (ekologisk av hög kvalitet)

Vetedeg

  • 50 g jäst, rumstempererad
  • 500 g mjölk, rumstempererad [5 dl]
  • 1 msk malen kanel
  • 250 g smör
  • 200 g strösocker [2 dl]
  • 1 kg vetemjöl [16,5 dl]
  • 1 tsk salt

Pensling

  • 1 ägg
  • ca 1 krm salt
  • vatten
  • pärlsocker (till garnering)

Sockerlag

  • 2 dl vatten
  • 1 dl strösocker

Gör så här

Kanelfyllning

  1. Blanda ihop alla ingredienser till kanelfyllningen till en jämn och bredbar smet.

Vetedeg

  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  2. Ha sedan i kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  3. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin på låg hastighet och lite längre om du kör för hand.
  4. Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra två stycken på ca 60×30 cm.
  5. Bre ut ett tunnt lager fyllning över hela rektanglarna och vik de sedan på långsidan.
  6. Skär ca 2 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. För att forma bullarna kniper du sen ihop två remsor i ena änden, drar ut dem lite och snurrar som ett nystan runt två fingrar. Upprepa processen för alla remsor.
  7. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  8. Sätt ugnen på 200 grader.

Pensling

  1. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar.
  2. Fyll en spritspåse med äppelmoset och spritsa ner generöst med äppelmos i mitten på varje bulle. Garnera med pärlsocker.
  3. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.

Sockerlag

  1. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.