Supersnabb morots- och fänkålssoppa med quinoatopping

Supersnabb morots- och fänkålssoppa med quinoatopping
Foto: Fanny Hansson
Therese Elgquist
Therese Elgquist

Supersnabb morots- och fänkålssoppa med quinoatopping

13 ingredienser

15 min

Den här soppan är tillägnad alla de stunder då man har tålamod eller tid på cirka 7 minuter att laga något gott och näringsrikt. En stark mixer och lite grönsaker är i princip allt du behöver. 

Receptet är ur boken The new green protein av Therese Elguist, Bonnier fakta.
 

Ingredienser

  • 1 gul lök, hackad
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 800 g morötter, skrubbade
  • 2 fänkål, ansade
  • 1 cm färsk ingefära, skalad
  • 4 torkade aprikoser
  • 1,2 l vatten
  • 1 msk äppelcidervinäger, ofiltrerad
  • havssalt, oraffinerat (eller bergssalt)
  • svartpeppar, nymalen

Quinoatopping

  • 2 dl vit quinoa
  • 2 dl valfria blandade örter, grovhackade
  • 1 dl torkat helt bovete, rostat (kan uteslutas)

Gör så här

  1. Börja med toppingen. Koka quinoan enligt instruktionerna på förpackningen. Låt svalna och fluffa upp med en gaffel. Blanda ner örterna och bovetet. Smaka av med salt och peppar.
  2. Skär grönsakerna i mindre bitar. Lägga alla ingredienser till soppan i en höghastighetsmixer och kör tills du får en slät soppa. Häll över i en kastrull och värm så att den blir ljummen. Tillsätt eventuellt lite extra vatten om det behövs.
  3. Servera soppan toppad med quinoasallden, strö eventuellt över lite extra bovete.