Surströmmingslåda, Malin Söderströms recept

Malin Söderström

Surströmmingslåda, Malin Söderströms recept

8 ingredienser

1 h

Kan göras på olika sätt antingen som en Jansson där ansjovisen byts mot surströmming eller som en laxpudding då laxen byts mot surströmming. Det går bra att ta lite mindre mängd surströmming då en har kraftigare smak än både ansjovis och laxen. /Malin

Ingredienser

  • 1 burk surströmming (liten burk)
  • 8-10 potatisar, kokta kalla
  • 2 gula lökar, finhackade (eller röda lökar)
  • 2-3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • vitpeppar, nymalen
  • skorpmjöl
  • smör

Gör så här

  1. Rensa surströmmingen och skär den i bitar. Skär potatisen i skivor.
  2. Varva strömming, potatis och lök i en smord eldfast form. Översta lagret skall vara potatis. Vispa ihop ägg, mjölk och mjöl och smaksätt med vitpeppar. Häll äggstanningen över strömmingen, potatisen och löken. Strö över med skorpmjöl och lägg på några smörklickar. Grädda i 175 grader varm ugn tills äggstanningen stelnat (ca 45 min ).
  3. Servera med smält smör.