Sushi bake

POPULÄRT
koket.se
Sushi bake
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Sushi bake

20 ingredienser

En ny variant av sushi som går betydligt smidigare och snabbare att göra än vanlig sushi. I en stor form varvas sushiris och ugnsbakad lax i en krämig och het sås. För att få till de rätta smakerna, och looken, toppas allt med goda tillbehör som avokado, gurka och salladslök.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner

Sushi bake

  • 4 dl japanskt ris
  • 3 msk risvinäger
  • 1,5 msk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk sesamolja
  • 1 dl vita sesamfrön
  • 1 nori (torkade sjögräsark till sushi)
  • 500 g laxfilé utan skinn
  • 2-3 msk japansk soja
  • 150 g färskost (rumstempererad)
  • 1 dl majonnäs (gärna japansk kewpie)
  • 2 msk sriracha
  • 2 salladslökar, tunt skivade
  • salt

Topping och tillbehör

  • ev majonnäs
  • ev sriracha
  • 1 salladslök, tunt skivad
  • 2 avokador, i tunna skivor
  • 0,5 gurka, skuren i halvmånar
  • 6 nori, klippta i ca 6 bitar per ark

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
  2. Tvätta riset noggrant och koka enligt instruktioner på förpackningen.
  3. Blanda risvinäger, strösocker och salt till sockret löst sig. Ringla över det kokta riset och rör försiktigt om.
  4. Pensla en ugnsform med sesamoljan, även upp på kanterna och lägg sedan i riset. Tryck ut riset jämnt över botten.
  5. Rosta helt noriblad i torr panna i ca 30 sek per sida. Ta bort från pannan och rosta sesamfrön till gyllene. När de börjar få färg, dra av från värmen och smula med noriblad. Strö ca hälften av
  6. blandningen på riset.
  7. Lägg lax på bakplåtspapper och pensla på soja. Baka av i ugnen i 15 minuter och fördela till mindre bitar, typ flagor. Lägg i en bunke.
  8. Tillsätt färskost, majonnäs, sriracha och två salladslökar och rör om. Smaka av med lite mer soja eller en nypa salt om det behövs. Fördela överst i ugnsformen och tryck till lite lätt. Baka av i ugnen i 15 minuter.
  9. Ta ut din sushibake från ugnen, ringla på lite extra majonnäs och sriracha om du vill. Strö på salladslök och resterande rostade seamfrön med nori. Toppa med avokado och gurka och servera extra av båda vid sidan av.
  10. Lägg bitar av din sushibake i de mindre klippta noribladen så blir det lite som en varm sushi. Toppa med en bit avokado och gurka för extra krämighet och krisp. Ät med händerna!