Blötlägg och skölj riset noggrant tills vattnet är klart, ca 2 gånger.
Låt rinna av väl i durkslag. Lägg i en kastrull med vattnet. Låt koka upp på hög värme och sänk sedan till svag värme. Låt småkoka under lock ca 18 minuter. Stäng sedan av värmen och låt stå med locket på ca 10 minuter.
Medan riset kokar, blanda ihop risvinäger, socker och salt. Rör tills socker och salt löst sig. Häll sedan blandningen över det kokta riset och rör om ordentligt men försiktigt, gärna med en fuktig träslev eller slickepott.
Skala och skiva rödlök tunt och lägg i en skål. Pressa över limesaft och tillsätt soja. Rör om och låt sedan stå och dra.
Blanda alla ingredienser till srirachasåsen. Ställ åt sidan.
Skär laxen i tunna skivor.
Lägg upp det smaksatta riset i djupa skålar. Lägg på rödlöken, gari (picklad ingefära), edamamebönor, mâchesallad och böngroddar. Toppa med den skivade laxen och ringla över den krämiga srirachasåsen. Strö på sesamfrön och servera genast.