Sushi bowl med lax och srirachadressing

POPULÄRT
koket.se
Sushi bowl med lax och srirachadressing
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Sushi bowl med lax och srirachadressing

20 ingredienser

40 min

Ett recept för alla sushi-fantaster! En middag som smakar sushi, men är busenkel att göra hemma, inget behövs rullas och smaken är densamma.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 400 g laxfilé, av god kvalité

Sushiris

  • 6 dl sushiris
  • 6,5 dl vatten
  • 1 dl risvinäger
  • 3 msk strösocker
  • 2 tsk salt

Krämig srirachasås

  • 1,5 dl majonnäs
  • 1-3 msk sriracha
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 msk japansk soja
  • 1 krm strösocker
  • 1 rödlök
  • 1 limefrukt, pressad
  • 1 msk japansk soja
  • 1 dl inlagd ingefära (gari, picklad ingefära)
  • 250 g edamamebönor, frysta tinade
  • 30 g mâchesallad (alt babyspenat)
  • ca 30 g böngroddar, färska
  • 2 msk svarta sesamfrön, rostade

Gör så här

  1. Blötlägg och skölj riset noggrant tills vattnet är klart, ca 2 gånger.
  2. Låt rinna av väl i durkslag. Lägg i en kastrull med vattnet. Låt koka upp på hög värme och sänk sedan till svag värme. Låt småkoka under lock ca 18 minuter. Stäng sedan av värmen och låt stå med locket på ca 10 minuter.
  3. Medan riset kokar, blanda ihop risvinäger, socker och salt. Rör tills socker och salt löst sig. Häll sedan blandningen över det kokta riset och rör om ordentligt men försiktigt, gärna med en fuktig träslev eller slickepott.
  4. Skala och skiva rödlök tunt och lägg i en skål. Pressa över limesaft och tillsätt soja. Rör om och låt sedan stå och dra.
  5. Blanda alla ingredienser till srirachasåsen. Ställ åt sidan.
  6. Skär laxen i tunna skivor.
  7. Lägg upp det smaksatta riset i djupa skålar. Lägg på rödlöken, gari (picklad ingefära), edamamebönor, mâchesallad och böngroddar. Toppa med den skivade laxen och ringla över den krämiga srirachasåsen. Strö på sesamfrön och servera genast.