Skär tonfisken i kuber och torrsalta försiktigt, låt ligga i rumstemperatur ca 10 minuter. Blanda sedan med olivolja och svartpeppar.
Tvätta och koka riset. Blanda därefter med sushi su, se recept längre ner.
Blanda ner soja och några droppar sesamolja i majonnäsen.
Lägg riset i en skål, lägg på majonnäsen och resten av ingredienserna.
Sushiris
Tvätta riset i en bunke under rinnande kallt vatten, töm ut vattnet och fyll på med nytt vatten. Gör denna metod tills vattnet är genomskilnligt, det tar ca 15 minuter.
Låt stå i kallt vatten ca 30 minuter.
Sila bort vattnet igen, lägg riset i riskokaren och fyll på med nytt vatten.
Koka riset i 20 minuter i riskokaren och låt stå på ånga “warming” i ca 20 minuter.
Blanda riset med lite sushi su i taget (se recept längre ner) och blanda försiktigt med en slev så att riset blir marinerat.
Sushi su
Värm ingredienserna till sushi su på spisen tills socker och salt lösts sig.
Kålrotsgari
Koka upp vatten, salt och socker med 50 g fint hackad ingefära tills sockret smälter. Låt sedan lagen svalna.
Tillsätt risvinäger och 25 g ingefära. Låt det stå i rumstemperatur över natten och sila sedan lagen.
Hyvla kålrot tunt med hjälp av en mandolin. Häll över ingefära lagen på kålroten och låt det marinera i kylen i minst ett dygn.
Lägg upp alla komponenter i en skål och garnera med klippt nori och furikake.