Sushi tacos med tillbehör

Sushi tacos med tillbehör
Frida Ronge
Frida Ronge

Sushi tacos med tillbehör

25 ingredienser

Frida Ronge bjuder på hela familjens nya fredagsfavorit, nämligen sushi tacos!

Ingredienser

portioner

Sushi su

  • 1 dl risvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk salt

Sushiris

  • 4 dl rundkornigt ris
  • 3,5 dl vatten
  • ca 0,5 dl sushi su

Wasabimajonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • 0,5-1 msk wasabipasta (beroende på hur stark man vill ha den)
  • 1 tsk ingefära, riven
  • salt

Tamago Yaki (omelett)

  • 5 ägg (ekologiska)
  • 0,5 dl vispgrädde (dashi eller vatten)
  • 1 msk dashimoto pulver (kan uteslutas)
  • 1 msk strösocker
  • ca 0,5 krm salt
  • matolja (till stekning)

Tillbehör och topping

  • ca 600-800 g fisk (skaldjur, svamp, friterad kyckling eller bifftartar, lax, röding, skrei, krabba, shiitake eller king oyster)
  • 2 salladslökar
  • 2 gemsallad
  • 0,5 gurka
  • 1 förp groddar (rättikaskott eller andra skott/örter)
  • 10 ark nori
  • 1 förp regnbågsrom (tångcaviar eller sikrom)
  • 40 g inlagd ingefära
  • 1 dl japansk soja

Gör så här

Sushi su

  1. Värm upp ingredienserna till sushi su på spisen, låt sedan svalna

Sushiris

  1. Tvätta riset under kallt rinnande vatten i ca 10 minuter tills vattnet är helt klart. Låt riset sedan stå och dra i kallt vatten i 30 minuter.
  2. Lägg riset i en tjockbottnad kastrull och häll på 3,5 dl vatten, täck kastrullen med plastfilm och sätt på ett lock. Koka upp på hög värme i ca 1 minut. Sänk värmen till lägsta temperatur direkt när det kokat upp. Sjud under lock i ca 20 minuter.
  3. Vänd upp riset försiktigt med en slickepott i kastrullen. Sätt sedan på plasten och locket igen.
  4. Stäng av värmen och låt stå och vila 10 minuter.
  5. Lägg sedan riset i en plastbunke och blanda försiktigt i ca 0,5 dl sushi su med en slickepott så att riskorna separerar från varandra. Addera eventuellt lite mer sushi su om riset känns torrt, men addera bara lite åt gången med en matsked.
  6. Riset klibbar ihop igen efter någon minut, sedan är det klart för att börja göra sushi.

Wasabimajonnäs

  1. Blanda ihop alla ingredienser till en majonnäs.

Tamago Yaki (omelett)

  1. Knäck äggen i en bunke.
  2. Tillsätt vispgrädde, dashipulver, socker och salt. Vispa ihop.
  3. Värm upp en stekpanna på låg värme.
  4. Häll lite olja i pannan och tillsätt ca 0,5 dl smet.
  5. När äggsmeten har stelnat lite på ytan så vik in omelettens kortsida mot mitten och vänd den igen så att det blir en rektangulär omelett.
  6. Flytta omeletten försiktigt till ena sidan av pannan och häll i ca 0,5 dl smet. Lyft lite på omeletten så att smeten kommer under den du redan gjort. När den har stelnat lite på ytan så vik omeletten igen. Fortsätt på samma sätt tills äggsmeten är slut.
  7. Skiva omeletten med en vass kniv i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg på en tallrik.

Tillbehör och topping

  1. Skär fisken i remsor eller i tartar/brunoise.
  2. Skär salladslöken fint.
  3. Plocka salladen i blad, skölj och torka dem.
  4. Skär gurkan i avlånga skivor och klipp örterna.
  5. Klipp noriarken på hälften.
  6. Lägg de torra tillbehören på en tallrik i fina små högar och wasabimajonnäsen, fiskrom, inlagd ingefära och soja i skålar.
  7. Fyll noriarken med ris, omelett och fyllning. Rulla ihop noribladen till strutar.