Svårslagen Caesarsallad

svårslagen caesarsallad
Foto: Daniel Ohlsson

Svårslagen Caesarsallad

Av: Jonathan

Från: Sveriges yngsta mästerkock

26 ingredienser

1 h

En väldigt god och nyttig klassiker som funkar till både vardag och fest.

När jag och min familj är ute på restaurang äter jag oftast caesarsallad för att jag tycker den är så god. Den har liksom allt, saftigheten från kycklingen, härlig smak från caesardressingen och lite krisp från krutongerna. Ja, jag tycker den är svårslagen! 

Tips: Använd kyckling på ben istället för filéför då blir det mycket saftigare. Tillmin audition valde jag att knaperstekaett helt kycklingskinn i ugnen föratt använda som topping. Det höjerverkligen smakerna i rätten och gerdet där lilla extra. /Jonathan

Ingredienser

portioner

Marinerad kyckling

  • ca 1 cm ingefära, riven
  • 0,5 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
  • 1 limefrukt, rivet skal
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 1 msk honung, flytande
  • salt
  • peppar
  • 8 kycklinglår

sallad

  • 4 skivor surdegsbröd
  • salt
  • peppar
  • 3 msk olivolja
  • 150 g bacon
  • 1 kruka romansallad
  • parmesanost, hyvlad

Caesardressing

  • 3 sardellfiléer i olja
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 msk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar, nymald
  • 2 dl rapsolja
  • 1 dl parmesanost, grovriven
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden och häll i en plastpåse. Lägg ner kycklinglåren och marinera i kylskåpet i minst 2 timmar, gärna längre.
  2. Värm ugnen till 200 grader och ugnsstek kycklinglåren i cirka 25 minuter.
  3. Skär brödet i kuber och lägg dem i en påse med lite salt och peppar. Häll i olivolja och skaka påsen. Lägg krutongerna på en plåt och sätt in i ugnen cirka 15 minuter tills de blir gyllenbruna och knapriga.
  4. Sätt en stekpanna på medelhög värme och stek baconet knaprigt.
  5. Skölj romansalladen och riv den i bitar.
  6. Mixa sardeller, vitlök, äggulor, dijonsenap, vitvinsvinäger, salt och
  7. peppar i en matberedare eller med en stavmixer.
  8. Tillsätt rapsoljan lite i taget under konstant vispning. Rör ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar.
  9. Blanda salladen med lite av dressingen och lägg upp på ett serveringsfat.
  10. Blanda sedan ner kyckling, bacon och krutonger om vartannat. Ringla på lite mer dressing och toppa med grovriven parmesanost. Avsluta med att mala lite svartpeppar över.