Svartavinbärsdröm

Svartavinbärsdröm
Foto: TV4
Helena Sundström HSB 2024
Helena Sundström HSB 2024

Svartavinbärsdröm

12 ingredienser

Mjuk mandelkaka med svarta vinbär i portionsform vackert dekorerad med en smörkräm smaksatt med dulce de leche.

Ingredienser

Kaka

  • 80 g smör
  • 80 g mandelmjöl
  • 125 g florsocker
  • 50 g vetemjöl
  • 100 g äggvita
  • 150 g svarta vinbär
  • bärpulver, torkat (eller rött glitterpulver)

Smörkräm med kolasmak

  • 45 g äggvita
  • 90 g florsocker
  • 180 g smör, rumstempererat
  • ca 50 g dulce de leche
  • havssalt, efter smak

Gör så här

Kaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Bryn smöret och låt det svalna något.
  3. Blanda ihop mandelmjöl, florsocker och vetemjöl. Tillsätt äggvitorna och blanda till en jämn smet. Tillsätt smöret och blanda ihop.
  4. Rör försiktigt in vinbären så att de inte går sönder, du kan också varva smeten med bären i formarna.
  5. Fyll i financier-formar ca 2/3. Grädda i 25 minuter.
  6. Låt dem svalna något i formarna innan du lyfter ut dem. Låt de svalna helt på galler.

Smörkräm med kolasmak

  1. Sätt en skål i vattenbad. Vispa ihop äggvita och socker och värm blandningen till ca 55 grader, rör hela tiden.
  2. Häll över i en vispskål och kör med köksmaskinen på hög fart tills den blir glansig och fast. Dra ned farten och kör marängen tills den blir kall. Klicka i en matsked smör åt gången medan du fortsätter att vispa.
  3. Tillsätt dulche de lechen och smaka av med flingsalt.
  4. Spritsa krämen på kakorna och dekorera med pulvret på toppen.