Svartbönburgare med picklade lingon och kålslaw

koket.se
Svartbönburgare med picklade lingon och kålslaw NY
Foto: Marcus Noterius

Svartbönburgare med picklade lingon och kålslaw

33 ingredienser

1 h

Svartbönburgare med picklade lingon och kålslaw är en smakrik vegorätt. De kryddiga och saftiga bönburgarna får en härlig söt-syrlig kontrast från de picklade lingonen, medan den krämiga kålslawen tillför fräschör och krisp. Ett perfekt val för dig som vill ha en rejäl och smakrik burgare som dessutom är helt växtbaserad.
Receptet är framtaget av Jens Vikingsson för WWF.

Se Marcus Noterius laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Burgare

  • 5 dl färdigkokta svarta bönor
  • 1 dl matvete
  • 80 g gul lök
  • 2 msk rapsolja
  • 1 dl solroskärnor
  • 0,5 msk rökt paprikapulver
  • 0,5 msk chilipulver
  • ca 4 msk barbequesås (rökig)
  • 5 msk pankoströbröd
  • 60 g grevéost
  • salt
  • peppar

Kålslaw

  • 30 g morot
  • 120 g vitkål
  • 1 tsk salt
  • 2 msk växtbaserad yoghurt (havregurt)
  • 2 msk majonnäs

Ljummen potatissallad

  • 400 g potatis, lätt skalad
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 50 g salladslök, skivad
  • 2 msk persilja, hackad
  • 1 msk rosépeppar, grovt stött
  • salt
  • svartpeppar

Picklade lingon

  • 100 g lingon
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Servering

  • 4 hamburgerbröd
  • salladsblad
  • tomat, skivad
  • rödlök, skivad

Gör så här

Burgare

  1. Skölj bönorna och låt dem rinna av väl, gärna på ett papper.
  2. Koka matvetet enligt förpackningen och låt det sedan rinna av och svalna.
  3. Hacka (eller pulsmixa) löken fint.
  4. Bryn löken i en panna med rapsolja i några minuter.
  5. Hacka (eller pulsmixa) även solroskärnorna. Häll ner solroskärnorna bland löken när den börjar få färg.
  6. Tillsätt paprikapulver och chilipulver när allt är väl brynt. Rör om och tillsätt barbequesås efter någon minut. Låt såsen dunsta in.
  7. Dra sedan pannan åt sidan.
  8. Mixa matvetet slätt i en matberedare. Tillsätt sedan de svarta bönorna och mixa väl, men låt det vara en del bitar kvar.
  9. Häll över smeten i en skål och vänd ner lökmixen samt pankoströbröd så att det blir en fast massa.
  10. Forma bollar av smeten som väger ca 150 gram styck. Olja in ytan på bollarna lätt och forma burgare av dem.
  11. Sätt in burgarna i kylskåpet tills det är dags för tillagning. Om du ska grilla burgaren blir det lättare om du låter dem tillagas något i ugnen först så att de blir fastare.
  12. Tillaga burgarna på medelvärme i rapsolja eller på grillen. Pensla eventuellt med lite extra barbequesås.
  13. Låt slutligen den skivade grevéosten smälta på toppen av varje burgare.

Kålslaw

  1. Blanda riven morot och strimlad kål i en skål, salta och låt vila en stund.
  2. Pressa vätska ur grönsakerna och tillsätt övriga ingredienser. Rör om och smaka av med salt och vitpeppar.

Ljummen potatissallad

  1. Koka potatisen mjuk.
  2. Blanda ihop potatisen med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Picklade lingon

  1. Vispa ihop ättika, socker och vatten till en lag.
  2. Lägg lingonen i lagen och låt dra.
  3. Lingonen håller ett par veckor i kylen.

Servering

  1. Lägg burgarna i hamburgerbröd med sallad, tomat, rödlök och lingon.
  2. Servera kålslaw och potatissalladen till.

Välj ekologiskt matvete, hamburgerbröd, morötter, potatis och rapsolja.
Välj även svensk eller KRAV-märkt grevéost.