Svartkålsgalette

POPULÄRT
Svartkålsgalette
Foto: Frida Edlund
Sofa Wood profilbild
Sofa Wood profilbild

Svartkålsgalette

6 ingredienser

30 m

Enkel men underbart god galette med svartkål, purjolök och brieost. Perfekt tillbehör till buffén.

Ingredienser

portioner
  • 1 förp pajdeg (färdig, färsk på rulle)
  • ca 1 msk olivolja (till degen)
  • 1 purjolök, skivad (liten)
  • olivolja (att steka i)
  • 200 g svartkål, utan stam och riven i bitar
  • 300 g brieost, skuren i tjocka skivor (eller getost)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Rulla ut pajdegen på en ugnsplåt och vik lite slarvigt upp 1 cm av degen runt om, så att det blir som en liten kant. Ringla över en knapp matsked olivolja och pricka degen med en gaffel.
  3. Förgrädda i ugnen i cirka 10 minuter, tills kanterna börjar bli gyllene.
  4. Fräs purjolöken i en stekpanna med olivolja, tills den är mjuk och börjar få lite färg i kanterna.
  5. Sänk värmen något och fräs svartkålen mjuk och glansig tillsammans med purjolöken, cirka 5 minuter.
  6. Ta ut pajdegen och varva brie och kålblandning ovanpå degen. Grädda i mitten av ugnen tills osten har smält och kålblandningen har fått krispiga kanter.
  7. Servera galetten varm eller ljummen.