Svartvinbärskaka med havresmul

koket.se
Svartvinbärskaka med havresmul
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Svartvinbärskaka med havresmul

14 ingredienser

35 min

En mjuk bärkaka som toppas med krispigt havresmul. Perfekt kaka att baka för alla sorters bär, så har du inga svarta vinbär så går det bra med andra valfria bär.

logo
Camilla H porträtt KH2024

Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser

portioner

Kaka

  • 150 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2,25 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt

Svarta vinbärsfyllning

  • 3 dl svarta vinbär
  • 2 tsk vetemjöl

Smultopping

  • 25 g smör
  • 0,5 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme). Täck en form med måtten 30x20 cm eller 25x35 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Tillsätt mjölken, rör om och ställ kastrullen åt sidan.
  3. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med en elvisp. Vänd ner smörmjölken försiktigt och sikta sedan ner resten av ingredienserna till smeten. Vänd försiktigt ihop till
  4. en jämn smet med slickepott.
  5. Blanda ihop svarta vinbär med vetemjöl. Tillsätt hälften av bären till smeten och vänd försiktigt ner dem. Häll upp smeten i formen och bre ut i ett jämnt lager.
  6. Toppa med resten av de svarta vinbären.
  7. Nyp ihop alla ingredienser till smulet till en smulig deg. Strö detta över kakan.
  8. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.