90 g sötad ingefära, mixad till en puré med lite av lagen
110 g smör, brynt
50 g rörsocker
50 g muscovadosocker
200 g grädde
flingsalt
päron
8 hårda inkokningspäron
500 g frysta svarta vinbär
1-2 dl strösocker
2 dl vatten
Fryst päron smaksatt med svartvinbärsblad
500 g päronpuré
1 dl vatten
50 g svartvinbärsblad
50 g strösocker
1 msk majsstärkelse
2-3 msk citron, saft
Servering
mandelspån
Gör så här
Kolasås
Koka ihop ingredienserna tills 2/3 återstår. Smaka av med flingsalt, det ska smaka saltkola.
Päron
Koka upp svarta vinbär, socker, vatten. Skala päronen fint och lägg dem i lagen och sjud i ca 20-30 minuter eller tills päronen känns mjuka när man sticker dem med en kniv. Låt päronen svalna i lagen, de kan gärna göras med fördel dagen innan. Tag upp och kvarta päronen på längden och ta bort kärnhuset.
Frysta päron
Koka upp ingredienserna under vispning och låt allt dra i minst 30 minuter. Sila och frys i glassmaskin. Man kan också med fördel servera den som en granité, dvs frys den i en låg form och skrapa sedan med en gaffel så att det blir som ett ”snö”.
Servering
Servera päronen skivade på en tallrik, rippla över lite av svartvinbärssåsen, avsluta med de frysta päronen och flagad mandel. Servera kolasås vid sidan av.