Svensk ostkaka

koket.se
Svensk ostkaka
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Svensk ostkaka

11 ingredienser

1 h

Jonas Svensson bjuder på en svensk ostkaka med körsbär och vispad crème fraîche.

Se Jonas Svensson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 500 g färskost
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 3 ägg
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 50 g sötmandel, hackade

Sylt

  • 500 g körsbär, urkärnade
  • 3 dl syltsocker

Servering

  • crème fraîche, hängd i 24 timmar

Gör så här

  1. Värm ugnen till 220 grader.
  2. Vispa färskost och socker. Tillsätt sedan vaniljsocker och salt.
  3. Vispa därefter i ett ägg i taget.
  4. Rör ner grädden samt sikta i mjölet och vänd runt.
  5. Blanda slutligen i mandel.
  6. Häll i smeten i en springform med bakplåtspapper och grädda kakan i ca 30 minuter.
  7. Höj sedan värmen till 250 grader och grädda kakan ca 7 minuter till.
  8. Ta ut kakan när den fått fin färg.

Sylt

  1. Koka sylten efter anvisningar på förpackningen till syltsockret.

Servering

  1. Kyl ner kakan innan du serverar den med körsbärssylt och vispad crème fraîche.