Vacker prinsesstårta

Fira prinsessan med god fika
Foto: Joel Wåreus
Malin Landqvist - porträtt
Malin Landqvist - porträtt

Vacker prinsesstårta

Av: Malin Landqvist

Från: Svenska kakor och desserter

22 ingredienser

Prinsesstårtan är uppkallad efter prinsessorna Märtha, Margaretha och Astrid som alla var elever till hushållslärarinnan Jenny Åkerström i början av 1900-talet. Det sägs att prinsessorna var extra förtjusta i denna tårta. /Malin - Receptet är hämtat ur boken Svenska kakor och desserter.

Olika påskiga marsipanfigurer är fint att lägga på och runt tårtan. Även någon ätlig blomma kan vara vackert. Blanda gärna färska, gröna blad med marsipanblad. Det blir fint med de olika gröna färgerna.

Vaniljkrämen kan med fördel göras en dag i förväg.

Vill du inte göra egen marsipan, köp färdigkavlat marsipanlock (ca 200 g).

Ingredienser

Saftig sockerkaka

  • 225 g smör, rumstempererat
  • 2,5 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Till formen

  • smör
  • ströbröd

vaniljkräm

  • 1 vaniljstång
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 0,75 dl vit sirap
  • 1 msk majsstärkelse
  • 3 gelatinblad

marsipan

  • 500 g mandelmassa
  • 3 dl florsocker
  • 0,5 dl vit sirap
  • hushållsfärg

Fyllning

  • 4 dl vispgrädde
  • 1,5 dl hallonsylt (eller jordgubbssylt)
  • florsocker

Gör så här

Sockerkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en kakform 22-24 cm i diameter.
  3. Vispa smör och socker luftigt.
  4. Rör ner äggen, ett i sänder, i smeten.
  5. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten.
  6. Fördela i formen och jämna till den med en slickepott.
  7. Baka i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Prova med en sticka att den är klar.
  8. Låt svalna lite i sin form och stjälp sedan upp den och låt svalna helt.

Vaniljkräm

  1. Halvera och skrapa ur vaniljstången.
  2. Lägg både stång och frön i en kastrull.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna till vaniljkrämen utom gelatinbladen.
  4. Vispa ihop allt och sjud på svag värme under omrörning tills första
  5. bubblan syns.
  6. Dra kastrullen från värmen.
  7. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
  8. Ta upp och rör ner dem i vaniljkrämen så att de smälter.
  9. Ställ vaniljkrämen kallt, rör om ett par gånger tills krämen är
  10. helt kall.
  11. Låt den stelna ca 2 timmar i kylen. Detta kan med fördel göras en dag i förväg.

Marsipan

  1. En smidig marsipan gör du så här. Blanda mandelmassa väl med florsocker och vit sirap.
  2. Droppa i hushållsfärg i en önskad kulör. Börja försiktigt med hushållsfärg och öka sedan tills marsipanen blivit lagom färgad.
  3. Kavla sedan ut den tunt mellan två ark plastfolie. Förvara kallt.

Tårta

  1. Ta fram marsipanen så att den blir rumstempererad.
  2. Vispa grädden fast (men inte hård).
  3. Rör ner 2/3 av grädden i vaniljkrämen.
  4. Dela sockerkakan i tre bottnar.
  5. Varva tårtbottnar och vaniljkräm, men på den andra tårtbotten breds först hallonsylten på.
  6. Bred den sista grädden runt kakan och forma den gärna lite rund överst.
  7. Lägg på marsipanlocket. Ställ svalt 1 timme.
  8. Pudra med florsocker.
  9. Garnera tårtan.