Snabb långpannekaka med bär

Snabb långpannekaka med bär
Foto: Joel Wåreus
Malin Landqvist - porträtt
Malin Landqvist - porträtt

Snabb långpannekaka med bär

Av: Malin Landqvist

Från: Svenska kakor och desserter

9 ingredienser

Rör snabbt ihop smeten och häll i formen! Enklare kan det knappast bli. Det här blir en kompakt och lite seg kaka eftersom den inte innehåller något bakpulver. Den är godare om den är lite kladdig i mitten än om den bakats för länge. Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde. /Malin - Receptet kommer frånkakboken Svenska kakor och desserter.

Tips! För att lättare få ut all saft ur limefrukten rullar man den först hårt mot köksbänken. Halvera och pressa sedan ur saften.

Ingredienser

portioner bitar

Kaka

  • 2 limefrukter, finrivet skal, saften av en
  • 250 g smör
  • 6 ägg
  • 7 dl strösocker
  • 7 dl vetemjöl
  • 4 dl bär, färska eller frysta

Garnering

  • florsocker
  • ev fina blad

Serveras med

  • glass (eller grädde)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en långpanna.
  3. Finriv limeskalet och pressa ut saften ur den ena limen.
  4. Smält smöret i en kastrull.
  5. Rör under tiden ihop ägg och socker i en bunke i någon minut.
  6. Tillsätt smör, mjöl, skal och saft av lime och rör till en jämn smet.
  7. Häll smeten i formen och fördela bären ovanpå.
  8. Baka mitt i ugnen ca 20 minuter. Prova med sticka att kakan känns precis klar eller lite kladdig i mitten. Täck ev med folie mot slutet.
  9. Låt svalna.
  10. Pudra med florsocker.
  11. Garnera eventuellt med lite fina blad.