Svenska tomater med nygjord ricotta

Svenska tomater med nygjord ricotta
Foto: Joel Åhlin
joel åhlin
joel åhlin

Svenska tomater med nygjord ricotta

8 ingredienser

Gör alldeles egen ricotta - blir hur gott som helst!

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 800 g tomat
  • 1 l standardmjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • extra virgin olivolja
  • svartpeppar, nymald
  • havssalt

Gör så här

  1. Skär upp tomaterna i favoritformat, det kan vara skivor, kuber, klyftor eller så ojämnt som möjligt, du bestämmer. Lägg upp dem på en tallrik eller fat. Låt stå och bli rumstempererade.
  2. Värm mjölk och grädde tills det precis börjar koka. Rör i saltet och vinägern, drag åt sidan och låt stå i 5 min. Rör försiktigt runt och se hur osten ystar sig. Häll i en silduk och låt rinna av i 30 min.
  3. Klicka ut ricottan över tomaterna, salta med havssalt, dra några drag med svartpepparkvarnen och droppa över olivoljan.