Den här satsen köttbullar räcker till många. när du ändå steker passar det bra att laga mycket på en och samma gång. köttbullar passar bra att frysa in, om det nu skulle bli över. De är också goda kalla på smörgås.
1,8 kg rostbiff, skär bort senor och fett (eller fransyska)
1 kg rödlök, skivad
smör till stekning av lök
150 g ströbröd
3 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
6 ägg
12 g vitpeppar
15 g strösocker
32 g salt
Gör så här
Bryn löken djärvt mörkbrun i smör. Skär köttet i bitar utan senor och fett. Mal lök och kött en gång genom den grova skivan på köttkvarnen. Blanda ströbröd, grädde och mjölk och låt brödet svälla. Blanda det med det malda köttet, rör ner äggen och krydda smeten. Stek en liten provbiff och kontrollera smak och konsistens.
Gör runda köttbullar - blöt vänster handflata och forma bullarna med hjälp av ett par skedar som används växelvis. Låt skedarna stå i varmt vatten mellan varven. Man kan också forma köttbullarna med hjälp av en spritspåse.
Lägg bullarna på en vattensköljd bräda eller bricka tills de ska stekas. Bryn dem i rikligt med matfett (lika delar olja och smör). Skaka pannan då och då, så att bullarna rullar runt och blir jämnt stekta. Lägg över i en gryta så att de får eftersteka ca 4 minuter, gärna med lite grädde i bottnen.